Nytt liv? Akademiska skolan i Fisksätra kan räddas av ett företag som leds av en skolforskare. Foto: Johan Kristensen

Forskare vill rädda nedläggningshotade skolan i Fisksätra

Nya ägare vill driva vidare Akademiska skolan i Fisksätra och Kista efter sommarlovet. Skolinspektionen snabbutreder och hoppas kunna ge de drygt 200 eleverna besked snart.

  • Publicerad 05:15, 26 jun 2021

Vi har de ekonomiska förutsättningarna

Den 19 maj beslutade Skolinspektionen att Akademiska skolan med 140 elever i Fisksätra och 80 elever i Kista skulle stängas eftersom ägaren Frihab är konkursmässig.

Frihab protesterade först men drog den 4 juni tillbaka sitt överklagande till förvaltningsrätten. I stället vill företaget överlåta skolan i Fisksätra till en skolforskare och skolan i Kista till Fryshuset, som redan driver 7-9-skola i samma lokaler.

– Vi tänker på barnens bästa och vi vill att skolorna ska få finnas kvar. Fortsätter vi med rättsprocessen kan det tar längre tid och barnen kanske byter skola. Vi har berättat för eleverna att de är välkomna tillbaka efter sommaren, säger Mustafa Ahmed, vd på Frihab AB.

Vet du säkert att skolorna får fortsätta efter sommaren?

– Det finns inga garantier. Vi vet inte ens om vi lever i morgon.

Företaget som vill ta över skolan i Fisksätra leds av en forskare som studerar skolor i mångkulturella områden. Han har tidigare arbetat både som rektor och lärare.

– Jag har jobbat för Skolinspektionen och varit runt om i Sverige och föreläst om arbetet i skolor i mångkulturella kontexter, jag har gedigna kunskaper som kan gynna eleverna.

Han har presenterat sig för en del av eleverna och lärarna på Akademiska skolan i Fisksätra men men vill inte träda fram med namn i tidningen före Skolinspektionens beslut.

– Vi har de ekonomiska förutsättningarna att driva skolan vidare. Ekonomin stod ju i centrum när Frihab förlorade sitt tillstånd. Men den pedagogiska verksamheten har ju fungerat – annars vet jag inte om jag hade varit beredd att ta över, säger han.

Extra skolval

Augusti 2014 startade Akademiska skolan i Fisksätra på Fidravägen.

19 maj 2021 beslutar Skolinspektionen att stoppa Frihab AB att driva skolorna i Fisksätra och Kista från den 1 juli eftersom företaget är konkursmässigt.

21 maj meddelar Nacka kommun att de 110 eleverna från Nacka får ett extra skolval.

28 maj Frihab överklagar Skolinspektionens beslut.

4 juni drar Frihab tillbaka överklagandet. En skolforskare ansöker om att få driva skolan i Fisksätra och Fryshust skolan i Kista vidare.

Skolinspektionen gör en skyndsam utredning.

Visa merVisa mindre

Stoppad. Den 19 maj beslutade Skolinspektionen att Akademiska skolan i Fisksätra skulle stängas eftersom ägaren Frihab hade konkursmässig ekonomi. Foto: Johan Kristensen

I normala fall ansöker skolor senast den 31 januari om att få starta en skola nästkommande år. När det gäller Akademiska skolan i Fisksätra och Kista har Skolinspektionen beslutat göra en snabbare handläggning.

– I och med att vi har en akut uppkommen situation där elever behöver få veta om de kan gå kvar i skolan eller inte har vi bedömt att det finns särskilda skäl att handlägga de här ansökningarna skyndsamt, säger Carin Clevesjö, chef för Skolinspektionens tillståndsenhet.

Kollar med Polisen

Nacka utbildningsenhet får tio dagar att yttra sig. Samtidigt hämtar Skolinspektionen information från Polisen, Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten.

– Vi vill ha ägare som är lämpliga att driva en skola: betalar avgifter i tid och inte begår brott, säger Carin Clevesjö.

I Fisksätra finns i nuläget omkring 100 elever som vill fortsätta att gå i Akademiska skolan i höst. Skolforskaren ser skolan som navet i Fisksätra. Något som måste fungera i samhället.

– Vi måste satsa på föräldrasamverkan och ha fler aktiviteter i skolan efter skoltid. Kanske media, dans, kultur och idrott inne i skolan. Då kommer fler att känna ansvar för skolan. Jag vill skapa en skola där elever känner sig sedda, bekräftade med stor lust till lärandet. En skola att vara stolt över att gå i.

Skolinspektionen hoppas kunna ge besked strax efter midsommar.

Efter skolstängningen – 140 elever får nytt skolval

200 elever måste flytta när skolor tvingas stänga