Nyligen stod det klart att det nya vård- och omsorgsboendet i Djursholm, som skulle stå färdigt nästa år, försenas. Den privata fastighetsägaren Vectura har inte lämnat in en ansökan om bygglov.

Robert Nibelius (M) ordförande i tekniska nämnden meddelade då att de väntar sig ett svar innan årsskiftet.

Oppositionspartiet Danderydscentern ser två alternativ.

– Antingen så kräver vi att Vectura håller tiden i exploateringsavtalet. Då ska det vara färdigbyggt under 2024. Den andra linjen är att vi köper tillbaka marken, säger Christian Ljungdahl (C).

Christian Ljungdahl (C)

Christian Ljungdahl (C)

Anton Kyhlbäck

Var mot försäljning

Han säger att de var emot försäljningen av fastigheten 2018, som hade en köpeskilling på 42 miljoner kronor.

– Man vill helst inte säga 'vad var det vi sa', men nu gör vi det i alla fall.

– Vi ville verkligen inte sälja, bland annat för att vi misstänkte att något sådant här kunde ske. Vi tappar rådigheten. Om det är någon mark vi ska ha kvar, så är det denna typ, mark Den här typen av mark för kärnverksamhet som äldreboende, skolor.

Korttidsboende ska byggas

2020 antogs detaljplanen för vård- och omsorgsboendet. Vid sidan om boendet ska det även byggas ett korttidsboende. För det väntas första spadtaget tas under hösten, meddelade Danderyds kommun förra veckan.

– Allting är på plats för att starta och byggas så det kan öppna 2025, sa då Robert Nibelius (M) och meddelade att de såg flera fördelar med att bygga samtidigt som Vectura, samt att de förväntar sig ett svar om hur de ska göra innan årsskiftet.

Oklar framtid för boendet

Christian Ljungdahl (C) tycker att kommunen ska ställa hårdare krav.

– Ja, vi tycker att de drar benen efter sig. Alla medborgare har rätt att förvänta sig hårda krav här med mer målmedvetenhet så att det här blir klart någon gång.

Hur det blir är dock oklart.

– Teoretiskt kan det sluta hur som helst. Vi har inte rådighet över marken. Om de verkligen inte vill bygga då kan det bli tufft för oss.

Mitt i har sökt Vectura fastigheter.

Nytt äldreboende i Danderyd försenas

Det är knäpptyst från privat fastighetsägare som i höst skulle börja bygga äldreboende i Djursholm.

Kommunen har ännu inte fått någon bygglovsansökan.

Det har länge planerats för nya vårdboenden i Djursholm.

För ett år sedan godkändes bygglovet för korttidsboendet som kommunen ska bygga. Hur det blir med det andra boendet står dock skrivet i stjärnorna.

Under hösten var det planerat att spaden skulle sättas i marken för båda boendena. Fastighetsägaren Vectura har dock inte lämnat in någon bygglovsansökan för sitt vård- och omsorgsboende.

Ordförande i tekniska nämnden, Robert Nibelius (M), säger att de kommer fortsätta projektet med korttidsboendet – enligt plan. Innan årsskiftet räknar de med att börja bygga.

– Allting är på plats för att starta och byggas så det kan öppna 2025.

Skulle höra ihop

2020 antogs detaljplan för byggena. En detaljplan som ledde till en tvist med grannar. Kommunen fick senare rätt i mark- och miljödomstolen.

De två boendena har lanserats som ett gemensamt projekt. Det ena ett korttidsboendet i kommunens regi. Det andra ett vård- och omsorgsboende i privat regi. På kommunens hemsida går det att läsa: "Målbilden är två boenden i samklang med varandra och omgivningen."

Kan behöva tänka om

Varför Vectura fastigheter inte har lämnat in bygglovsansökan är oklart

– Det råder en viss osäkerhet om de har för avsikt att sätta igång och fullfölja det som varit planen. Vi hade gärna sett att de bygger parallellt med oss, det finns flera fördelar i det, säger Robert Nibelius (M).

Om de vill vänta fem år?

– Vi har ett behov av de här platserna. Det behovet skulle fyllas av Vectura och om de signalerar att de måste vänta ett tag då blir det en ny situation som vi måste utvärdera.

Han säger att de väntar på svar.

– Vi har ingen hård deadline, men det vore bra med ett svar innan året är slut.

Inget svar

Mitt i har sökt Vectura för en kommentar.

På deras hemsida står vård- och omsorgsboendet i Djursholm fortfarande som ett pågående projekt.

Miljardaffär

I somras blev det känt att Vectura fastigheter sålde 20 äldreboenden på 22 fastigheter till förvaltningsbolaget Nrep i en miljardaffär. Huruvida den affären påverkar det här projektet är oklart.

Källa: Dagens medicin