Ful. Opraktisk. Provisorisk? "Ser ut som en nödutrymningstrappa".

Den nya trappan i Väständaparken i Årsta är äntligen på plats, efter en försenad stållevereans. Ursprungligen skulle det ha varit en bred granittrappa, placerad i en böljande slänt. Men belastningen av Södra länken bedömdes bli för stor. I stället blev det en lättare stålkonstruktion. Placeringen och utformningen är anpassade efter hur den underliggande tunneln belastas.

Åsikterna om den nya trappan går isär. I en lokalgrupp på Facebook får den svidande kritik, men även en del positiva tillrop. "Cool" och "bra för trappträning" är några av de gladare kommentarerna.

Det var inte länge sedan som nya inslag i området kritiserades för bristande charm. För några år sedan kallade grannar de nya studenthusen, ett stenkast från trappan, för "sovjetgrått" och "gränslöst deppigt".

När Mitt i är på plats en regnig tisdagsmorgon är det relativt folktomt i den nya parken där den röda, fortfarande instängslade trappan har byggts. Några förskolebarn leker vid gungorna. Emmie Driessen bor granne med trappan, hon känner sig ambivalent till utformningen.

Emmie Driessen tycker att den nya trappan "sticker ut".

Emmie Driessen tycker att den nya trappan "sticker ut".

Mimmi Epstein

– Om man vill ha något i blickfånget... så sticker den ju ut. Men jag kan inte säga att den är särskilt vacker. Det är något med den som gör att jag undrar om den är helt färdig. Men jag tycker att parken har blivit fin, säger hon.

Lekfullt inslag

Den röda färgsättningen i kombination med gröna tallar, och annan grönska på sommaren, är tänkt att vara ett lekfullt inslag i parken.

Från en del av trappan finns en rutschkana. Parken är en del av det större stadsutvecklingsprojektet Årstastråket.

Från en del av trappan finns en rutschkana. Parken är en del av det större stadsutvecklingsprojektet Årstastråket.

Mimmi Epstein

Enligt landskapsarkitekten på exploateringskontoret kommer vegetationen med tiden att bädda in trappan och göra den "mindre iögonfallande men ändå identifierbar".

"Har sin charm"

En kvinna som bor i närheten passerar med barnvagn när Mitt i är på plats.

– Jag tycker inte att den är ful, den har sin charm och bryter av mot det andra, säger hon.

Slutnotan för trappan, och den mindre trappan vid utegymmet, beräknas landa på cirka 3-3,5 miljoner.