Förra veckan kom beskedet att kommunstyret Haningealliansen (M, KD och L) vill sälja Årsta slott. De anser att slottet har ett kulturhistoriskt värde, men saknar ett strategiskt värde för kommunen.

– Slottet ger ett underskott på fyra miljoner per år. Om vi hade kunnat nyttja det till kommunal verksamhet kanske det hade varit värt det, men det har aldrig varit så, sade kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) till Mitt i om förslaget.

Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande, är fast besluten att kommunen kommer att sälja Årsta slott. Akrivbild.

Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande, är fast besluten att kommunen kommer att sälja Årsta slott. Akrivbild.

Angie Gray

Förslaget har mötts av kritik från oppositionen och väckt oro hos Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier, som i samverkan med kommunen driver museet på slottet i dag.

På onsdagen var frågan om en eventuell försäljning uppe i kommunfullmäktige och även där lyftes en del frågor och kritik kring förslaget från Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

"Det må inte vara en kommunal fastighet av strategiskt värde men det är en fastighet som är så starkt förknippad med Haninge kommun och en stark turistmagnet. Innehållet på Årsta slott har ett mycket stort strategiskt värde", menade Marina Seinegård (C).

Hon lyfte även att de fått information om ärendet med kort varsel och att det kräver vidare diskussion.

Utreds vidare

Oppositionsrådet Meeri Wasberg (S) lyfte även hon bland annat att det behövs en vidare dialog med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier. De yrkade på en återremiss och fick stöd från övrig opposition.

Ärendet återremitterades via en så kallad minoritetsåterremiss och ska därför nu utredas vidare.

Motiveringen var att man vill att kommunstyrelsen ska undersöka andra alternativ för att bevara och utveckla slottet, och att ett ekonomiskt underlag bör tas fram för att jämföra kostnaderna med att kommunen använder externa konferenslokaler.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S). Arkivbild

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S). Arkivbild

Mostphotos

– Jag hoppas att kommunledningen är så pass seriös att man tar till sig och tittar ordentligt på vad det finns för andra alternativ och hur kommunens egna möjligheter att använda lokalerna ser ut. Förhoppningen är att när man jobbar fram ett bättre underlag så ser man att det finns andra lösningar än att sälja slottet, säger Meeri Wasberg (S).

Kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) tar återremissen med ro och ser den främst som en fördröjningsstaktik av oppositionen.

– Vi har redan ett bra planprogram. I tjugo års tid har kommunen inte kunnat hitta en bra användning för slottet. Det kostar oss fyra miljoner om året och vi får inte ut någonting av det. Det här kommer att klubbas igenom i februari, säger han.

Nästa kommunfullmäktige är 12 februari.