I valdistriktet Rinkeby mellersta får "övriga partier" 29,8 procent – mer än något enskilt parti. Det beror med stor sannolikhet på att partiet Nyans, som har riktat in sig på särskilt utsatta områden, ingår i kategorin.

– Det är en väldigt rimlig gissning att det är Nyans som fått stöd, säger säger statsvetaren Sofie Blombäck.

I 20 valdistrikt i Järva får "övriga partier" preliminärt över tio procent av rösterna. I fem av dem är siffran över 20 procent.

– Bor man i ett område som av andra partier hela tiden pekas ut som ett problemområde, och mestadels beskrivs som dåligt och där man bara ska "ta hårdare tag och införa hårdare straff", så kanske det till slut inte är så roligt som väljare. Då är det lättare att locka med ett parti som säger att de faktiskt står på ens egen sida i de här frågorna, säger Sofie Blombäck.

Lär inte komma in i fullmäktige

Om det preliminära resultatet beror på att Nyans lockat väljare från andra partier eller att de lyckats mobilisera väljare in i politiken återstår att se.

– När sådana här partier når framgång är det ofta för att man lyckats locka personer som varit missnöjda med det befintliga utbudet av partier som funnits och kanske inte alls röstat innan, säger Sofie Blombäck.

Det handlar dock inte om att "övriga partier" fått särskilt många röster i antal, då distrikten inte är så stora. Totalt i Stockholms stad ligger siffran för "övriga partier" under spärren, så Nyans ser därför inte ut att komma in i kommunfullmäktige.

Samtidigt är valdeltagandet i Järva, precis som i valet 2018, väldigt lågt. Enligt de preliminära siffrorna runt om i Järvas valdistrikt ligger deltagandet mestadels på mellan 50 och 60 procent, med vissa undantag. I valdistrikt Rinkebysvängen östra röstade endast 41,3 procent.

Nyans nöjda

Nyans partisekreterare Rami Hussein uppger att partiledningen är mycket nöjda med det preliminära valresultatet. Man har riktat in sig särskilt på utsatta områden där många kan ha ett missnöje med hur samhället styrs, bekräftar han.

– Vi har en stor målgrupp i utsatta områden som inte vanligtvis prioriteras. Man pratar om dem och inte med dem. Jag tror att de känner sig sedda och att det äntligen finns ett parti för dem. Vi ser dem som en del av samhället och inte bara som problem, och det är därför vi ser ut att lyckas så bra i vissa valdistrikt. Behovet av oss är stort, säger Rami Hussein.

Han tillbakavisar kritiken som kommit från flera håll under valrörelsen om att partiet skulle öka klyftor och sprida desinformation om svenska myndigheter, och menar att saker tagits ur sin kontext.

https://www.mitti.se/nyheter/ilska-efter-nyans-ord-pa-partimote-i-rinkeby/repvhw!G7HmxYTW4BsQyPPKduGLw/

https://www.mitti.se/nyheter/preliminara-siffror-nyans-kan-bli-stora-i-jarva/repvik!ojxVsduUfaT113mhboRnGw/

S tappar rejält

I Järva har Socialdemokraterna historiskt sett varit oerhört starka. I valet 2018 fick de 68,67 procent av rösterna i Rinkeby mellersta, och samma tendenser kunde ses i flera andra valdistrikt i området, med resultat på över 50 procent i 22 av valdistrikten.

I år tappar de stort på många platser, och ingenstans har man längre mer än hälften av rösterna.

Varför tror du att ni förlorar väljare i Järva?

– Det kan inte jag svara på. Vi har jobbat med fakta och sakpolitik genomgående och är stolta över det, men uppenbarligen har vi inte nått fram till vissa. Oavsett anledning kommer vi jobba stenhårt för att vinna tillbaka förtroendet. Det är min uppgift att prata med folk, höra varför de är missnöjda och vad de tycker att vi ska förbättra, säger Elvir Kazinic (S), vice ordförande i Rinkeby–Kistas stadsdelsnämnd.