Det har orsakat en proteststorm bland personalen i regionens förlossningsvård. Ett öppet brev till Göran Stiernstedt, styrelseordförande i Karolinska universitetssjukhuset, hade på onsdagseftermiddagen fått 900 namnunderskrifter.

Enligt SVT har Karin Pettersson bekräftat uppsägningen, men avböjt att kommentera.

Bland dem som protesterar mot uppsägningen finns såväl överläkare som barnmorskor.

Mia Ahlberg, docent och barnmorska, är en av dem som protesterar mot att Karin Pettersson fått sparken. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Mia Ahlberg, docent och barnmorska, är en av dem som protesterar mot att Karin Pettersson fått sparken. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Mikael Andersson

"Obegripliga anklagelser"

En av dem är Mia Ahlberg, tidigare tillförordnad verksamhetschef för omvårdnad och graviditet på Karolinska.

"Under de 7 år jag har suttit i ledningen tillsammans med Karin är hon en av de mest engagerade och närvarande cheferna. För mig är anklagelserna obegripliga" skriver hon i en kommentar till namninsamlingen.

Enligt uppgifter i SVT ska Karin Petterson inte ha anmält bisysslor som genomförts på arbetstid, till exempel föreläsningar på läkemedelsföretag, och då tagit betalt privat. Hon ska även vid flera tillfällen inte ha varit på jobbet under arbetstid och inte gått att nå.

Påtalat missförhållanden

Men enligt det öppna brevet är det precis tvärt om.

"Vi har svårt att tänka oss en mer lojal och ärlig arbetskamrat. Hennes arbetsinsats har sedan många år varit oerhörd med en hög grad av tillgänglighet både lokalt och nationellt", skriver bland andra Magnus Westgren, professor vid KI och före detta överläkare.

Enligt brevet handlar det istället om att Karin Pettersson fört personalens talan och informerat sjukhusledningen om missförhållanden.

"Det är svårt att bortse från detta nu när hon på ytterst vag grund anklagas för illojalitet" skriver de.