Göteborg 

Efter att ha gett ut böcker på eget håll slog Göteborgsförfattaren Valle Wigers ihop sina påsar ihop med Peo Bengtsson för några år sedan. Tillsammans började de skissa på thrillers med en kvinnlig huvudperson och internationell touch.

– Vi kände båda behov av att pröva någonting nytt för att utmana oss själva i våra författarskap och bestämde oss för att skriva spänningsromaner som var någonting annat än polisdeckare, förklarar Valle. 

Valle Wigers är verksam som författare och översättare sedan 2005. Han är högaktuell med romanen Berlingryning och inte minst andra delen i en trilogi spänningsromaner han skrivit tillsammans med Peo Bengtsson (till vänster).

Valle Wigers är verksam som författare och översättare sedan 2005. Han är högaktuell med romanen Berlingryning och inte minst andra delen i en trilogi spänningsromaner han skrivit tillsammans med Peo Bengtsson (till vänster).

Pressbild

Med omsorg om språket

Efter att ha kommit topp tre i Sveriges största manustävling – arrangerad av förlaget Lava och Adlibris – visste de att de hade gjort någonting rätt och fortsatte trumma på. Senare i år avslutar dock duon trilogin om Kirsten. 

– För mig var det väldigt spännande att ge mig på spänningslitteratur. Jag ville att det skulle bli välskrivna böcker, med omsorg om språket och detaljer, samtidigt som det fanns ett driv i historien. När Peo kontaktade mig våren 2020 med idén att skriva ihop var det främmande terräng för oss båda. Han hade gett ut ett gäng relationsromaner, men vi kände båda instinktivt att det var dags för någonting nytt. Livet är kort, tiden går fort, man hinner bara med ett visst antal romaner under en livstid, skrattar Valle.

Komplexa karaktärer

Författarduon ville inte ägna sig åt bagateller utan skriva någonting där de menade allvar och inte minst kunde vara stolta över slutresultatet.

Samtidigt var de sugna på att försöka sig på genrelitteratur – och då låg spänning närmast till hands.

– Vi ville åt mörkret och skapa komplexa karaktärer. Samtidigt ville vi inte ha en luttrad polis i en svensk småstad, utan istället leva oss in i en medelålders kvinna som hamnar i klorna på en psykopat. Vi är båda omgivna av kvinnor och hoppas att vi lyckats någorlunda i alla fall. 

Så växte boktrilogins hjältinna Kirsten fram. Och inte minst romanen Dit antiloper kommer för att dricka.  

Dit antiloper kommer för att dricka.  

Dit antiloper kommer för att dricka.  

Pressbild

Gav blodad tand

Men redan innan del ett släpptes var Valle och Peo ingång med uppföljaren Ett kloster på månen.

– Utgivningen gav oss verkligen blodad tand och vi kände oss långt ifrån färdiga med Kirsten. Vi har lärt oss en del under vägen och tycker att trilogin blir starkare för varje del. Men senare i år stänger vi hennes resa. 

Under tiden, mellan andra delen i trilogin var färdigskriven och tredje skulle påbörjas, publicerade Valle Wigers romanen Berlingryning.

– Jag hade redan skrivit en guidebok om Berlin och kände mig för gammal för att fortsätta på det spåret. Men samtidigt ville jag återvända till mitt 90-tal i staden. Jag ville fånga tidsandan, hur en löftesrik tid, ett uppbrott för min generation och hela Europa, också präglades av sprickbildningar och förlorade illusioner. Så jag släppte ner en nittonåring från Landala mitt i allt det där och utsatte honom för prövningar och glädjeämnen!