Länge har det funnits planer på att bygga till och bygga om i Nora torg. Flerbostadshus och nya lokaler för handeln i centrumet. 2015 kom man fram till att ett 70-tal nya lägenheter, med max fyra våningar, och bottenvåningar för butiker eller restauranger skulle kunna byggas.

Planer som gjorde att lokalborna röt ifrån.

2016 bildades föreningen Nora torgs framtid, som i dag leds av Myrna Smitt. En gemensam röst för grannskapet mot kommunen och fastighetsägarnas planer.

Till den kommande hösten ska nya planer för utvecklingen av den centrala delen av stadsdelen presenteras. Då hoppas Myrna Smitt att man har tänkt om.

– Man la ner de tidigare planerna för att motståndet var för hårt. De som bor här vill värna om villastaden.

Kulturhistorisk plats

Sedan 80-talet bor Myrna Smitt här i de ståtliga "Giraffhusen" intill Kvarnstigen.

Föreningen hon leder har ett 100-tal medlemmar, varav en handfull aktiva i styrelsen som bevakar Nora. Varje månad skickar de ut medlemsbrev och berättar om det senaste i kampen för torget.

– När något speciellt händer så berättar vi det. Det uppskattas av många, och det finns en ande här att man bryr sig om Nora.

Hon tar med oss på en promenad längs med en del av Noragårdsstråket, från Klockar Malms väg ner till Danderydsvallen. Hon berättar om de kulturhistoriska byggnaderna, som gamla postkontoret och brandstationen, och om hur området förvandlas till en liten riviera på sommarhalvåret.

Ska man bygga här ska det göras sparsamt, menar hon.

– Vårt motto är att torget är en del av villastaden och ska utvecklas i takt med noragårdsstråket.

Något man dock inte vill ha är fler flerfamiljshus. Om något ska byggas ska det passa in i stadsbilden. Hus i stil med de på Näckrosvägen är bra exempel, menar Myrna Smitt.

– Någon liten bebyggelse, något som är anpassat till det som finns.

Kan det inte vara bra att bygga hus för fler familjer, när det är sådan brist?

– Nej, det finns redan. Vi har en bra blandning av bostadshus, radhus och flerfamiljshus. Det är redan tätbebyggt som det är, säger Myrna Smitt.

Noragårdsstråket

Kommunens upprustning av Kvarnparken, som man kan säga är hjärtat i Nora, är något som har uppskattats av många, understryker hon.

Om man ska förändra något i Nora så är det att utveckla Noragårdsstråket, från Gropen ner till Båthamnen.

– Man behöver ta hand om det gröna som finns. Snygga upp där det behövs.

(M) vill bygga flerfamiljshus

Sedan de misslyckade utvecklingsplanerna för ett antal år sedan har majoriteten sagt att man inte vill bygga stort i området. Till hösten väntas de nya planerna presenteras.

– Vi vill ha ett lågt flerfamiljshus nära torget som passar med övrigt bebyggelse, och eventuellt mindre radhus. Vi är måna om en bra dialog med de som bor där innan vi kommer med ett förslag, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.Föreningen tycker att man ska fokusera på att rusta upp noragårdsstråket. Vad tycker ni om det?– Det tycker vi också är viktigt. Men det ena utesluter inte det andra.