För snart två år sedan flyttade ett 60-tal föreningar ut från det som under många år varit Östermalms föreningsråds lokal i Fältöversten.

Det centrala läget var uppskattat, inte minst bland de många äldre som besökte lokalerna för att dansa eller spela bridge. Men hyran – som då uppgick till cirka 2 miljoner kronor per år – blev till slut en allt för tung börda för föreningarna och Stockholms stad sa upp kontraktet för den 652 meter stora lokalen.

"Ser fram emot att berätta mer"

Kanske har hyresnivån avskräckt även kommersiella aktörer. Sedan dess har lokalerna nämligen stått tomma.

När Mitt i kontaktade fastighetsägaren AMF Fastigheter i maj 2023 – knappt ett år efter föreningarnas flytt – uppgav centrumchefen Tobias Edberg att man förde dialog med olika intressenter för att hitta en passande hyresgäst.

I dag, ytterligare ett år senare, uppger AMF Fastigheter att det fortfarande inte är klart vilka som ska flytta in i lokalen.

"Vi är måna om att hitta en verksamhet som bidrar till handelsplatsen och området, och som kommer att uppskattas av våra besökare. Vi undersöker därför olika möjligheter som är inom ramen för fastighetens detaljplan, och har dialoger med flera aktörer. En sådan här process kan ta lite tid, men vi ser fram emot att berätta mer så snart vi kan", skriver centrumchefen Tobias Edberg i ett mejl.

Tror ni att hyresnivån gör att det har tagit lång tid att hitta en hyresgäst? Och hade det varit mer lönsamt att ha en lägre hyra om det gjort att ni kunnat hitta en hyresgäst snabbare?

"Det viktigaste är att vi får en långsiktig verksamhet som bidrar till att utveckla platsen. Frågan om en tillfällig verksamhet har aldrig varit aktuell", skriver Tobias Edberg.

Dansar vidare i Hjorthagen

Mitt i Östermalm har tidigare berättat om att en majoritet av de 60 föreningarna som höll till i Fältöversten har flyttat till Hjorthagen.

En av dem är Dansträffen, som drar ett 80-tal seniorer till kulturhuset på Artemisgatan varje fredag.

– Man blir glad bara man kommer in och hör musiken. Här träffar man trevliga människor och har intressanta samtal. Det är bra och hälsosamt för både kropp och själ, sa Katarina Witt när Mitt i hälsade på i höstas.