Vissa läsare kommer säkert ihåg att det en gång badades i Ekebysjön. En inte så vanlig syn idag, då sjön är väldigt grund och kraftigt igenväxt.

Flera lokalbor oroar sig nu för att Ösbysjön ska gå samma öde till mötes, och att man inte gör tillräckligt för att stoppa övergödningen av sjön.

– Vi tror att om det får fortsätta så här går det inte att bada där om mellan 1 och 12 år, säger Lars Avellan, ordförande i föreningen Ösbybadets vänner.

Ny vattenplan på gång

Nyligen kallade föreningen till ett möte på Mörbygården, där frågan lyftes med lokalbor och politiker. Detta samtidigt som kommunens nya vattenplan varit ute på remiss.

Ett 20-tal personer var med under mötet, rapporterar föreningen. Bland annat Miljöpartiets gruppledare, Carolin Robson.

Hon tycker att sjön bör prioriterats bättre.

– Om man lägger ner tid och pengar på att förbjuda parkeringar runt sjön, då kan man lägga tid och pengar på att göra rent sjön, säger hon.

Grumligt vatten en fara

Hon berättar att hon själv med sina barn varit flitiga besökare till Ösbybadet, genom åren. Och drar sig till minnes om en händelse som var nära att sluta i en allvarlig olycka.

– Det var en flicka, på damsidan, som ramlade i och sedan inte kom upp. Vi letade och letade, men kunde inte se eftersom det var så grumligt. Tillslut fick vi tag i en arm, som tur var, säger hon och tillägger:

– Redan då var det risk för olyckor, och det har inte blivit bättre.

I maj presenterades den nya vattenplanen, och eventuella åtgärder mot övergödning.

Men enligt Lars Avellan behöver man göra mer. Som att minska beståndet av karp och binda fosfor som finns i sjön. Den sistnämnda är en vanlig metod mot biologisk övergödning. Men den åtgärden finns inte med i kommunens planer.

– Då skulle sjön kunna stabilisera sig. Kommunen är skyldig att se till att deras sjöar håller en god ekologisk status, och att den inte försämras. Det lyckas man inte med idag, säger han.