Hur ska idrottsföreningarna lyckas behålla de barn som inte kunnat träna under pandemin?

Det frågar sig flera klubbar i söderort nu. En av dem är Högdalens AIS, som bedriver fotbolls- och innebandyverksamhet.

Deras ordförande, Juha Joki, oroar sig för att föreningen ska drabbas av "småföreningsdöden" när de inte kunnat ha träningar och matcher som vanligt.

– Den stora farhågan är att unga blir stillasittande, för bekväma av sig och att vi tappar en generation. En större förening kan slå ihop flera lag i samma årskull men vi är en mindre förening. Småföreningsdöden kan drabba lokala föreningar, säger han.

Klubben har cirka 500 medlemmar. Fotbollssäsongen är ingång men föreningen är rädd att tappa ungdomar som en följd av pandemin.

Fler danselever på loven

Motsatsen syns på privata Danshuset som till exempel har verksamhet i Enskede. Under de senaste skolloven har fler barn och unga än vanligt gått på deras lovläger.

– Vi har fått ett uppsving eftersom att många inte reser bort längre. Vi har stora lokaler och kan starta nya kurser också när det blir fullt, så vi har inga köer. I Enskede har vi fått fler deltagare varje termin sedan vi startade där. Det vi har tappat nu är våra shower, som vi inte kan sätta upp. Det är därför många väljer oss, säger ägaren Sofia Holmqvist.

I söderort har också handbollsklubben GT Söder sett ett visst ökat intresse under våren, särskilt efter Sveriges succé i VM.

Det har funnits en liten kö på bollskolan, men nej, det räcker med att man får vänta kanske tre veckor, så får man komma in, säger Daniel Harc, vice ordförande och ungdomsansvarig.