Längd. För att se så kjolen inte är för kort kontrolleras längden med ett "armtest" på Internationella Engelska Skolan i Täby skriver tidningen Aftonbladet. Foto: Lotten Engbom

Förbud mot korta kjolar på Engelska skolan i Täby

Internationella Engelska Skolan (IES) i Täby tillåter inte för korta kjolar och delar ut extrakläder till elever som har det. Det rapporterar Aftonbladet. Nu anmäler Feministiskt initiativs gruppledare skolan till Skolinspektionen.

  • Publicerad 14:04, 19 jan 2022

Internationella Engelska Skolan har en uttalad klädkod på alla skolor. "Kläder ska vara hela, rena och inte störa undervisningsmiljön." står det på deras hemsida.

Men IES i Täby gäller hårdare regler, rapporterar Aftonbladet.

Det rör kjollängd, utmanande urringning och hur långt ner byxorna sitter. De elever som bryter mot klädkoden får låna extrakläder, bland annat svarta tights som skolan tillhandahåller i ett klädförråd.

Så mäts kjolen

För att se så kjolen inte är för kort kontrolleras längden med ett "armtest".

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven, skriver rektorn på IES Täby, Alastair Wither till Aftonbladet.

Tjejer vars kjolar bedöms för korta får byta till leggins.

Rektor säger att det händer några gånger per år att elever bryter mot skolans klädkod.

– Tidigare, när det var inne med häng på byxorna, handlade det framför allt om pojkar som kom till skolan i kläder där kalsongerna syntes. På senare tid har det handlat om någon enstaka flicka som kommit till skolan i en väldigt kort kjol.

Känner sig obekväma

Lärare och mentorer uppmanas kontrollera så att elever följer klädreglerna.

"Många av oss som jobbar känner oss obekväma med att påpeka elevers klädsel. Hur man väljer att klä sig eller inte har ju inget med skolans uppdrag att göra. Det är galet att man tillåtit detta pågå så länge", säger en lärare till Aftonbladet, som arbetar på en IES-skola i Stockholmsområdet, och som vill vara anonym.

Efter artikeln har Feministiskt initiativs gruppledare anmält Internationella Engelska Skolan till skolinspektionen.

– Vi kan inte ha måttstockar från 50-talet i våra skolor. Det är oacceptabelt att elever utsatts den här typen av kontroll. Därför anmäler jag dem till skolinspektionen, säger Lisa Palm i ett pressmeddelande.

Mitt i Täby har sökt Alastair Wither och IES Täby utan resultat.