Ekerö kommun fick avslag från länsstyrelsen gällande förbudet mot "aktiv och passiv insamling av pengar" utanför matbutiker och återvinningsstationer i april 2020. Förbudet skulle bli en del i de lokala ordningsföreskrifterna.

Men enligt länsstyrelsen är formuleringen av förbudet inte tillräckligt tydlig och ordet ”tiggeri” behöver finnas med i texten. Som föreskriften ser ut nu är den enligt länsstyrelsen inte möjlig att tillämpa.

Efter att ha nekats av länsstyrelsen vände sig kommunen till förvaltningsrätten. När det blev ett nej även där överklagade man domen i kammarrätten – som har slagit fast att man inte kommer att pröva överklagandet. Förvaltningsrättens beslut står alltså fast.

Nu ska Ekerö kommun se över sin formulering, i ett nytt försök att få igenom ordningsföreskrifterna.

– Jag utesluter inte att vi använder ordet tiggeri. Vi får väl fundera på hur vi ska uttrycka oss för att även domstolarna ska bli nöjda, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

Varför vill ni inte använda ordet tiggeri?

– Jag har inget emot ordet i sig men vi har försökt uttrycka oss på ett sätt som är mer definierat. Ordet tiggeri är mer diffust. Jag får uttrycka en förvåning över att rätterna tycker att ett specifikt vokabulär krävs för en ordningsföreskrift.

Är tiggeri ett problem i Ekerö idag?

– Jag kan tycka det i och med att det fortfarande förekommer incidenter som man kan uppfatta som otrygga. Till exempel situationer där man diskuterar vem som ska panta flaskor.

Beslutet att förbjuda "passiv och aktiv insamling av pengar" gick igenom i Ekerös kommunfullmäktige med en marginell majoritet och oppositionen tycker inte att det är någon lösning.

– Jag håller med om att det är problematiskt att vi har människor i EU som befinner sig i en så pass utsatt situation. Men jag tror inte att man kan förbjuda fattigdom. Vi behöver trycka på uppåt i stället, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

– Dessutom är förbudet ganska tandlöst. Det gäller bara "allmän platsmark", vilket täcker ganska få ställen i Ekerö kommun.