Det är omvälvande att få vara mamma till Miguel, tycker Emilia Bergmark-Jiménez. Foto: Sacharias Källdén

Föräldraskapet vände upp och ner på livet

När Gröndalsbon Emilia Bergmark-Jimenéz blev mamma vändes tillvaron upp och ner. I sin bok "En förälders födelse" berättar hon om tumult och ångest – men också om den enorma kärleken till sonen Miguel och kampen för ett jämlikt föräldraskap. Det här är hennes berättelse:

  • Publicerad 11:30, 16 okt 2020

Jag trodde att jag skulle dö och skrev av överlevnadsinstinkt.

"När Miguel föddes förändrades hela min tillvaro. Från första stunden var det tydligt att han är meningen med mitt liv och ger mig den största lyckan. Samtidigt var jag helt omskakad. Efter en fyra dagar lång och svår förlossning kom vi hem till en ny tillvaro där vi bröts ner av sömnbrist.

Efter tre veckor skrev jag den första texten i det som nu har blivit boken "En förälders födelse". Jag skrev om förlossningen och lade ut det på Instagram, för jag kände att jag måste veta om andra kunde relatera till min upplevelse. Jag trodde att jag skulle dö och skrev av överlevnadsinstinkt.

Det var som att öppna en sluss. Tusentals meddelanden strömmade in. Alla som hade fött barn förstod. Efter det fortsatte jag att skriva. Jag visste inte att det skulle bli en bok – jag bara lade mig i soffan och skrev i mobilen. För att hjälpa mig själv och för att hjälpa andra.

Jag hade höga ambitioner när jag var gravid. Eriks och mitt föräldraskap skulle vara helt jämställt. Därför skulle jag inte amma, därför skulle vi yrkesarbeta lika mycket båda två och jag skulle fortsätta att gå ut och träffa vänner. Jag trodde att mitt föräldraskap skulle bli lätt eftersom jag hade en plan. Jag blev besviken på mig själv när det blev kaos och konflikter i alla fall.

Busigt. Det blir mycket skratt och bus hemma i lägenheten i Gröndal. Foto: Sacharias Källdén

Nu är jag mer ödmjuk inför att allt inte går att planera. Men jag vet också att jämställdheten varit en vinst för min och Eriks relation, och för våra relationer till Miguel. Nu är han snart fyra år. Han är i en underbar fas. Vi skrattar och pratar mycket och har många härliga stunder ihop – och jobbiga. Det är omvälvande att få vara hans mamma.
Jag önskar att min bok ska vara som att hålla någons hand. Den hand jag själv skulle ha behövt som nybliven förälder."

3-årige Miguel gillar att leka häst med mamma, Emilia Bergmark-Jiménez. Foto: Sacharias Källdén

Lovprisar Gröndal

Namn: Emilia Bergmark-Jimenéz.

Ålder: 38 år.

Familj: Sambon Erik Wåhlström, sonen Miguel, 3 år.

Bor: I lägenhet i Gröndal, sedan 2013.

Yrke: Reklamfotograf.

Aktuell: Med boken "En förälders födelse" (Norstedts). Hon har skrivit, sambon Erik Wåhlström har tagit de flesta fotografier.

Om Gröndal: "Jag är en levande reklampelare för området. Grannsämjan är otroligt och närheten till Vinterviken, Mälaren och stan är fantastisk."

Visa merVisa mindre

Miguel har en egen liten kamera som han gärna fotograferar mamma med. Foto: Sacharias Källdén