Familjen flyttade till Sverige för cirka fem år sedan och enligt Järfälla kommuns utredning levde de ett isolerat liv. Det äldsta barnet gick inte i skolan och eftersom familjen inte pratade svenska hade de få kontakter utanför familjen.

Granne slog larm

Efter tre år kopplades socialtjänsten in efter att en granne inkommit med uppgifter om att barnen for illa. Barnen ska enligt grannen ofta ha varit ensamma och vid ett tillfälle ska en person som stod familjen nära ha rört barnen på ett sexuellt sätt.

Ganska snart förstod socialtjänsten att grannes oro var befogad.

I socialtjänstens utredning går det att läsa att barnens tandhygien var kraftigt eftersatt.

Enligt utredningen ska föräldrarna helt struntat i att borsta barnens tänder samtidigt som de matat barnen en stor mängd sötsaker. Vanskötseln innebar att barnen under flera års tid fick utstå ett långdraget lidande. Barnens munnar drabbades av varbölder och andra infektioner.

Tänder drogs ut

Skadorna var så omfattande att många av mjölktänderna behövdes dra ut och det fanns risk för framtida komplikationer.

Socialtjänsten tog in barnen på förhör och den äldsta berättade då att en äldre man hade rört hennes "privata delar" och att detta ska ha skett ett stort antal gånger. Barnet drog senare tillbaka uppgifterna men den misstänkte mannen polisanmäldes och han står nu åtalad för grov våldtäkt mot barn. Mannen nekar till brott.

Förlorade vårdnaden

Föräldrarna var enligt socialtjänsten helt likgiltiga inför anklagelserna om de sexuella övergreppen och socialnämnden beslöt att barnen omedelbart skulle omhändertas. Föräldrarna har därefter försökt få tillbaka vårdnaden men fått avslag.

I maj väcktes åtal mot föräldrarna gällande grov misshandel. De båda vidgår omständigheterna men förnekar brott. De var av uppfattningen att tandhälsan inte är så viktig när det gäller mjölktänder.

Rättegång i de båda fallen börjar den 18 september.