https://www.mitti.se/nyheter/kvallsvandringen-i-rinkeby-gav-mersmak-nu-slapper-vi-inte-varandra/repujC!MXgATiSalT4QEtRGCGxhhA/

Det var dagen efter mordet på Nils "Einár Grönberg förra torsdagen som en grupp föräldrar från Järvaområdet åkte till Hammarby sjöstad för att visa solidaritet.

– Jag ville ge tillbaka så jag åkte till Tensta på lördagkvällen för att nattvandra tillsammans med föräldrarna där, berättar Ida Kriisa, gymnasielärare i Hammarby sjöstad och boende på Södermalm.

Stort intresse

Upplevelsen berörde henne starkt och det ledde vidare till initiativet som nu fått uppmärksamhet i många medier: "Vår stad. Nattvandra för ett 'vi' i Järva" heter initiativet på facebook, där hundratals har visat intresse och 92 personer anmält att de ska delta.

Innerstan och Järva möts

Klockan 19.00 i kväll, fredag, kommer föräldrar från Hammarby sjöstad, Södermalm och andra delar av innerstan och Stockholm samlas på Rinkeby torg för att nattvandra tillsammans med föräldragrupper från Järvastadsdelarna.

– Jag tror att det är många som har velat att något ska hända, men känt att tröskeln har varit hög. Jag visste inte heller vad jag kunde göra. Men jag upptäckte att det är ganska enkelt att göra sitt liv rikare, säger Ida Kriisa.

Mamma som förlorat en son

Under sin vandring i lördags gick hon sida vid sida med en mamma som hade förlorat sin son i en skjutning förra året. Ida Kriisa är övertygad om att det dödliga våldet inte kan ses som en angelägenhet bara för vissa utsatta stadsdelar.

– Det här är en stark symbolhandling för en enad stad, ett ställningstagande för att minska polariseringen. Jag blir otroligt glad och stolt över att se att det faktiskt finns ett gemensamt "vi", att det finns så många stockholmare som känner att det här är allas ansvar.

Vad tror du det här kan leda till?

– Jag tror inte man kan förändra systemet så enkelt. Men jag märker i den respons jag får att det finns en slags förhoppning, en framtidstro. Att det går att göra något på ett personligt plan. Att civilsamhället kan bidra. Och att man kan gå bortom en statusuppdatering och visa något i handling, säger Ida Kriisa.

Iman Ibrahim Elmi, nattvandrare i föreningen Somalisk-svenska mammor i Rinkeby, ser fredagens gemensamma nattvandring som början på något nytt.

– Tidigare har det varit vi och dom. Det här gör att det blir vi tillsammans i Stockholm, att man inte bara pekar fingret någon annan stans.

Vad kan förändras konkret?

– Bara att så många kommer till Rinkeby leder till något positivt. När människor möts kan man skapa något nytt som man inte har tänkt på tidigare, säger Iman Ibrahim Elmi.