Häromsistens beslutade kommunstyrelsen, på initiativ från ordförande Mathias Bohman (S), att snabbstarta planeringen för upprustning av fyra skolgårdar i Upplands Väsby. 

Det är lekytorna vid Väsby skola, Breddenskolan, Grimstaskolan och Runbyskolan som ska få ett lyft.

– Mindre justeringar och kompletteringar har gjorts genom åren vid skolgårdarna som hör till Upplands Väsby kommuns kommunala grundskolor, men mycket av det vi ser i dag såg ut på samma sätt under förra årtusendet, säger Mathias Bohman.

Enligt honom finns det en skola som sticker ut.

– Skolgården vid Bollstanäs skola som invigdes hösten 2013 sticker ut som ett av fåtalet exempel på ytor för lek vid kommunala grundskolor som är anpassade för dagens behov av lek, rörelse och aktivitet för barn i olika åldrar, säger han.

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Eva Dalin

Vad ska konkret göras?

– Planeringen ska nu ta sin början. Många skolgårdar byggdes med stora asfaltytor för bollspel. Det blir för lite variation. Alla måste kunna hitta något sätt att röra sig på skolgården.

Miljöpartiet, som yrkade på återremiss för ordförandeinitiativet, tog upp flera frågor som de inte ansett sig ha fått svar på. Exempelvis när paviljongerna ska bort från Väsby skola och Runby skola – och om man ska restaurera skolgårdarna medan paviljongerna är kvar.

– På sikt ska ju paviljongerna bort på båda skolorna. Vi får titta på skola för skola, vilka behov som finns och vilka förändringar som ska till, både på kort och lång sikt, säger Mathias Bohman.

Hur mycket kostar upprustningen?

– Kostnaden blir klar och tydlig när det finns mer tydliga underlag. Det blir en del i arbetet med budgetprocessen. Att vi pekar ut det nu är att vi är ivriga att komma i gång.

Ivriga, men ändå sena, tycker Centerpartiets gruppledare Johannes Wikman Franke.

– Mellan 2015 och 2019 styrde Socialdemokraterna kommunen i betydligt bättre ekonomiskt läge jämfört med nu. Varför blev det inte skolgårdar gjorda då?

Enligt Mathias Bohman togs initiativ redan under förra mandatperioden till mer rörelse och aktivitet för Väsbys unga.

– Vi byggde pumptracken och lekparken Wäsby verkstäder. Sedan var tanken att fortsätta arbetet. Dock var fokus då mer på det som hände inne i skolorna, att lyfta lärandet.