– Det är första gången vi får till ett sånt här samarbete med museet vilket vi är väldigt glada för, säger Jesper Jäger-Ärlestad som är lärare för fotoutbildningarna på Sigtuna folkhögskola.
I ateljén på Sigtuna folkhögskola håller elever som läser konst på att färdigställa det sista inför utställningen. Det är nya lager som ska målas och stop-motionfigurer som ska skapas.
– Jag skapar en gammal man som har varit med i några av mina stop-motionfilmer redan. Han kommer att synas i en stor version på Rådhuset, säger Maya Andersson Luoma som kommer från Sigtuna.
Rami Dib från Märsta hänger sin konst på museet där han också arbetar.
Stefan Källstigen
Utställningen heter ”Open” och är en integrerad utställning där det visas verk både ute och inne. En hel del av verken tar plats inne på museet men också i några av Sigtunas kulturmärkta byggnader som ligger centralt, bland annat Rådhuset mitt på torget.
Det är 27 elever från folkhögskolan som ställer ut en blandning av måleri, fotografi, teckning, keramik, skulptur, stop-motion, konstfilm, illustrationer och dataanimationer. Och kontrasterna kunde inte varit större.
– Det är nästan symboliskt. På museet finns en skylt där det står ”här tar vikingatiden slut” och bredvid den hänger vi en stor målning på en sprayburk, säger Jussi Andersson som är lärare för konsteleverna.
Åsa Karlssons bilder som kommer att hänga på Sigtuna museum.
Åsa Karlsson
Foto av ensamheten
Ett av projekten har Åsa Karlsson gjort. Det är en fotografisk bildserie om hennes pappa och hur hans liv förändrades efter förlusten av sin livspartner.
– Förra våren dog min mamma och pappa blev väldigt ensam. Att få se honom så sårbar var nytt för mig och att bli ensam i Sverige i dag är inte roligt. Att fånga den här sorgsenheten och ensamheten har varit ett sätt för mig att bearbeta förlusten samtidigt som relationen mellan honom och mig förändrades, säger Åsa Karlsson.
Åsa Karlssons bilder som kommer att hänga på Sigtuna museum.
Åsa Karlsson
Åsa Karlsson är 52 år, bor i Rosersberg och går fotoutbildningen på Sigtuna folkhögskola på distans.
– Hade jag inte fotat honom i den här stunden hade jag nog inte blivit lika medveten om hans ensamhet. Jag hade märkt det men i och med att jag har fotat har jag upplevt den på nära håll, säger hon.
Lärarna Jussi och Jesper slår ett slag för de olika utbildningarna på folkhögskolan.
– Att gå på folkhögskola är på riktigt och inget flum som några kanske vill få det till. Det kan vara roligare att läsa en ett ämne här än att gå på komvux en timme i veckan någonstans, säger Jesper Jäger-Ärlestad.
Jesper Jäger-Ärlestad är lärare på fotoutbildningen och Jussi Andersson är lärare på konstlinjen på Sigtuna folkhögskola
Stefan Källstigen