Det var i slutet av januari förra året som nyheten att ett mindre flygplan hade nödlandat i Upplands-Bro spred sig i medier.

Kort efter att det hela inträffade så misstänkte polisen att piloten i planet som gått ner på Husbyvägen i Bro inte var nykter. Efter provtagning stod det klart att mannen som framfört flygplantet hade 1,77 promille i blodet.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-nodlandning-piloten-gripen-misstankt-for-flygfylleri/lmtax!7828779/

I augusti 2020 så väckte åklagaren åtal mot mannen vid Attunda tingsrätt för grovt flygfylleri.

Den åtalade mannen har erkänt brottet i förhör. Det hela skulle rubriceras som grovt brott ansåg åklagaren. Detta med hänvisning till dels den höga promillehalten samt det faktum att flygningen ägt rum delvis inom kontrollerat luftrum utan att piloten kontaktat flygledningen.

https://www.mitti.se/nyheter/57-arig-man-atalas-for-grovt-flygfylleri/lmthA!8965741/

Den 9 juni 2021 så meddelade tingsrätten sin dom i målet gällande händelserna i januari 2020.

Mannen har för tingsrätten uppgett att han den aktuella dagen: "har väldigt vaga minnesbilder av flygningen och vad som föregick den".

58-åringen har gjort klart att han minns att han drack alkohol, och att det ska ha rört sig om ungefär sju burkar starköl.

Mannen har inte kunnat förklara när han bestämde sig för att ta en flygtur eftersom han uppger att han inte minns tillfället. Inte heller minns 58-åringen hur själva färden upp bland molnen påbörjades.

För rätten ska 58-åringen beskrivit det som att han av flygturen har "stillbildsminnen". Han har även förklarat att han inte visste var han var eller i vilken riktning han skulle åka. Men i samband med att bränslet tog slut så nödlandande han i Bro.

Mannen har betalat ett skadestånd på närmare en halv miljon till den berörda flygklubben samt till klubbens försäkringsbolag.

58-åringen uppger även att han fått sitt flygcertifikat indraget.

I sin dom skriver tingsrätten att: "det är uppenbart att det har varit en mycket riskfylld situation och att färden hade kunnat få betydligt allvarligare konsekvenser än vad som är fallet".

Mannen döms till villkorlig dom och sextio dagsböter om 750 kronor.