Klockan 21.55 den 26 oktober fångar övervakningskameror hur en 17-årig flicka smäller en bomb utanför ett hus i Saltsjö-Boo där fyra personer ligger och sover.

Dörren smälls sönder och sprider träflisor och glassplitter över nedervåningen. Även delar av undertaket till balkongen, trossbottenskivan under huset, avloppsrör, element och fönsterramar förstörs och väggar får sprickor.

”Hela huset skakade och larmet gick i gång”, berättar en av personerna i huset som möttes av en rökig dimma i hallen.

– Många gick ut ur sina hus. Vi förstod att det hade hänt något, sa en granne till Mitt i morgonen efter dådet.

Nu dömer Nacka tingsrätt flickan, en annan 17-åring och en 20-årig kvinna för inblandning i dådet. Samtliga är från södra Stockholm.

Enligt tingsrätten hade de tre fått i uppdrag att smälla bomben av en eller flera okända uppdragsgivare.

Strax före explosionen hade en person med koppling till huset hotats. En okänd person skrev via appen Signal: ”jag ska spränga din port” och ”spränga din mammas hus”.

Fastnade på film

En övervakningskamera visar hur de båda 17-åringarna och 20-åringen tidigare på kvällen möttes upp vid Gullmarsplans tunnelbanestation. 

Knappt en timme tidigare hade en okänd person skrivit till dem via en chatgrupp i Signal: ”Börja gör er redo”.

17-åringarna och 20-åringen har berättat i förhör att de köpte cannabis och rökte. Sedan beställde 20-åringen en taxi till 17-åringarna. De åkte till Tullinge och hämtade en bunt 500-kronorssedlar och fortsatte därefter till Skarpnäck och hämtade två påsar med spränganordningar. Därefter åkte de till Saltsjö-Boo där den ena 17-åringen smällde bomben. 

Förutom att händelsen fångades på film hittade polisen hennes dna på en papperspåse och spår från den andra 17-åringens på en burk Red Bull.

17-åringen har erkänt att hon smällde bomben. Men anser inte att hon har gjort sig skyldig till allmänfarlig ödeläggelse eftersom hon saknade ”uppsåt att framkalla fara för annans liv och hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom”.

Den andra 17-åringen har erkänt att hon hjälpte till men att hon borde dömas till medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse eftersom hon inte hanterade sprängladdningen.

20-åringen har nekat till brott.

Sluten ungdomsvård

Men Nacka tingsrätt går på åklagarens linje och fäller alla tre.

✔ Den ena 17-åringen döms för allmänfarlig ödeläggelse och ringa narkotikabrott till sluten ungdomsvård i 10 månader. 

✔ Den andra 17-åringen döms också för allmänfarlig ödeläggelse till ungdomsövervakning i sex månader.

✔ 20-åringen döms för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn. 

De tre dömda ska dessutom tillsammans betala närmare 150 000 kronor totalt i skadestånd till de fyra personerna som befann sig i huset när bomben briserade.

Åklagare Wictor Beyer är nöjd med domen.

– Jag tycker att domen var välmotiverad. De dömde i princip enligt mina yrkanden, säger han.

Du kommer inte att överklaga domen?

– Det är i så fall om man ska titta närmare på påföljderna. Jag ansåg att straffvärdet inte understiger fyra år. Sedan är de ju unga och har suttit häktade ett tag vilket tingsrätten har beaktat vid straffmätningen, vilket också är rimligt.

Mitt i har pratat med advokaten till 17-åringen som döms till sluten ungdomsvård som avböjer att kommentera.