Med hjälp av bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat har polis kunnat stoppa och utreda mordplaner, omfattande narkotikahandel och andra grova brott.

Detta har i sin tur lett till att runt 400 personer har åtalats för brott i Encrochat-mål i Sverige. Det enligt en ny sammanställning från Nyhetsbyrån Siren.

– Vi kommer att se fler domar med Encrochat. Det är ett pågående arbete och det är preskriptionen som sätter gränsen, säger Måns Biörklund, vice chefsåklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten, till Siren.

Just i Göteborg har tillgången till de krypterade chattarna gett stora resultat. Av 85 mål i Sirens sammanställning har en tredjedel, 28 stycken, avgjorts i Göteborg tingsrätt.

Bevisningen från Encrochat-konversationer har varit avgörande i flera uppmärksammade rättegångar i Göteborg.

Avslöjade mordplaner

Bland annat vid dödsskjutningen i Gamlestaden i maj 2020. Efter skjutningen använde sig polisen av chattarna för få klarhet i vilka män som hade utfört gärningen men också vilka personer som förmått männen att utföra mordet. Totalt dömdes 13 personer i ärendet, flera till långa fängelsestraff.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/13-domda-for-dodsskjutningen-i-gamlestaden/repuhb!cj3vbCOivRmf4UECe6TuQ/

I fjol dömdes tio män med koppling till ett kriminellt nätverk i Frölunda till långa fängelsestraff. Nio av personerna var inblandade i att planera morden på fyra personer från ett rivaliserande gäng.

I det ärendet var material från Encrochat avgörande för att polisen skulle uppdaga och lyckas stoppa brottsplanerna.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/gangmedlemmar-i-frolunda-doms-till-fangelse/repulb!v8xV7zJjLbc9sw4S98gJsA/