Det var i början av april som en man i 20-årsåldern sköts i benet när att han flydde från sina kidnappare. Mannen ska ha sagt till polis att han kvällen innan blev kidnappad i Salem och förd till en lägenhet i Handen. Dagen därpå greps två personer under 18 år misstänkta för människorov, synnerligen grov misshandel samt grovt vapenbrott.

Nu åtalas sammanlagt tio unga personer i samband med händelsen. De åtalade är i åldrarna 15-24 år och är från olika orter i Sverige.

Enligt åtalet har sex av de åtalade från slutet av mars till och med den 5 april planerat att döda en man i lägenheten i Handen.

För att locka dit honom, kidnappade de en bekant till honom i Salem och förde honom till lägenheten. Där ska mannen ha hotats med vapen och fått motta slag och sparkar. Han ska även ha filmats, allt för att pressa honom att locka dit sin bekanta. När han försökte fly lägenheten sköts han i benet.

Den man som skulle mördas kom aldrig till lägenheten.

Misstänks för inblandning

De sex personerna är i olika grader åtalade för inblandning i mordförsök och människorov. En sjunde person är åtalad enbart för inblandning i människorov. Två är även åtalade för grovt vapenbrott och en flicka åtalas för underlåtenhet att avslöja människorov. Den man som kidnappades och sköts samt den man som skulle mördas är åtalade för narkotikabrott som uppdagades i samband med händelsen.

Enligt åtalet ska både förhör och chattar visa att händelsen har koppling till det kriminella nätverket Foxtrot. Bland annat ska en åtalad ha hänvisat till att han "kör med räven", en referens till gängledaren, den så kallade "Kurdiska räven". En pojke som är åtalad för både anstiftan av försök till mord och anstiftan till människorov friades nyligen i ett uppmärksammat mord i Skogås.