Vallbo industriområde på Ingarö kan komma att byggas ut rejält för att få plats med fler företag. Det är markägarna Frentab AB och Industrihus på Värmdö AB som skickat in ansökan och det rör sig om tre fastigheter med en total yta på cirka 8,6 hektar.

Nu startar arbetet med att ta fram en detaljplan för hela området. 

På Vallbo 1:2 föreslås flera rader med industrihus med plats för flera företag, fristående verkstadsbyggnader och en byggrätt för logistik- eller lagerbyggnad. 

Verkstadsbyggnader.

Verkstadsbyggnader.

Frentab/Krupinski/Krupinska arkitekter

Behov av fler företagsplatser

På granntomterna Vallbo 1:6 och 1:7 ersätts befintliga byggnader med nya och man bygger även några till hus.  

Hur många nya företag som kommer att få plats går inte att säga exakt, enligt företagen. Det ska arbetas fram i dialog med Värmdö kommun.

– Vi tror på platsen och är helt övertygade om att det finns ett stort intresse runt om i kommunen för den här sortens lokaler, säger Azra Durakovic, vice vd på Frentab.

Värmdös företagsområden behöver utvecklas och förtätas för att kunna erbjuda plats för fler verksamheter, enligt kommunen.

In- och utfart till Vallbo bör dock flyttas längre söderut på Fågelviksvägen för bättre säkerhet för bussresenärer, skriver kommunen.

Ett annat företagsområde som är på gång att byggas ut är Ploglandet vid Älvsby industriområde på Värmdölandet. Där finns redan en detaljplan beslutad och klar sedan 2016, och en handfull företag i området. 

Nu ska även obebyggd mark söder om Fagerdalavägen, som planlagts för nya industritomter, förberedas för byggnation med vägar, vatten och avlopp.

En av de nya industritomterna som kan bli till salu på Ploglandet, längs Fagerdalavägen.

En av de nya industritomterna som kan bli till salu på Ploglandet, längs Fagerdalavägen.

Eva Tonström

Det handlar om ytterligare två tomter, men det kan rymmas fler företag på en tomt beroende på vilken typ av verksamhet det är, enligt Sofia Vogel, avdelningschef på mark- och exploateringsavdelningen i Värmdö. 

Fagerdalavägen kan få rondell

I samband med det föreslås att en ny cirkulationsplats byggs på Fagerdalavägen vid infarten mot Älvsbyvägen, och nya busshållplatser. Nuvarande in- och utfart till området behålls då också.

– Vi har en dialog med Trafikverket, som är huvudman för Fagerdalavägen, och eventuellt kan det ske förändringar, men det vet vi inte ännu, säger Sofia Vogel.

Arbetet kan inte starta förrän de fått besked från Trafikverket om vägen, tillägger hon.

Hela utbyggnaden i Ploglandet beräknas kosta kommunen 22,3 miljoner kronor. Planen är att de nya industritomterna ska säljas och finansiera hälften av projektet. Om inte kommunens egna verksamheter behöver flytta dit, då upplåts marken internt i stället.

I hela Älvsby industriområde har kommunen sålt cirka 20 fastigheter de senaste åren.