I år är det EU-val och Sigtuna har en ny politisk majoritet. Därför behöver fler invånare lära sig om hur beslut fattas. Det tycker i alla fall Luis Palma Aguirre som driver den lokala webbradion "Av egen kraft" i Sigtuna.

Luis Palma Aguirre började precis sända ett nytt program som riktar fokus mot lokal demokrati, "Invånarnas inblick". Där bjuder programledaren in medborgare, beslutsfattare och politiker till samtal om som ska bidra till en starkare förståelse för den lokala demokratin.

I programmet ska politiker kunna berätta om beslut som fattats och varför eller hur invånare i Sigtuna ser på kommunens styre. Luis Palma Aguirre tror att en plattform för gemenskap och delaktighet behövs i kommunen.

– "Invånarnas inblick" syftar till att främja öppenhet och dialog i den lokala politiken, och vi är övertygade om att detta kommer att bidra till en mer levande och engagerad lokal demokrati, säger Luis Palma Aguirre.

Luis Palma Aguirre driver den lokala webbradion i Sigtuna från Wenngarn.

Luis Palma Aguirre driver den lokala webbradion i Sigtuna från Wenngarn.

Claudio Britos

Valambassadörer

Radioprogrammet är inte det enda som just nu görs i demokratins tecken i Sigtuna.

I juni väntar EU-valet men det är långt i från alla röstberättigade i Sigtuna kommun som brukar gå till vallokalerna. Vid föregående EU-val, 2019, röstade inte ens hälften av de röstberättigade i kommunen, 46,9 procent. Valdeltagandet i Sverige i EU-valet 2019 var 55,27 procent.

Det tycker Socialdemokraterna i Sigtuna är för lågt och har nu lagt en motion till kommunfullmäktige om att kommunen ska införa valambassadörer. De ska informera kommuninvånarna att det är val samt var och när man kan rösta. Detta för att få fler invånare rösta.

Marie Axelsson är tydlig med att valambassadörer inte har med partipolitik att göra utan hur viktigt det är att höja valdeltagandet överlag i kommunen som ligger mycket lågt jämfört med andra kommuner i både län och rike.

– Demokratin ska inte tas för given. När människor som får rösta inte går och röstar betyder det inte att de inte har åsikter, säger Marie Axelsson (S), oppositionsråd i Sigtuna kommun.

En liknande motion har Socialdemokraterna lämnat in inför flera tidigare val. Den har röstats ned vid varje tillfälle.