Under helgen gjorde Norrmalmspolisen en insats mot A-traktorer på Lidingö.

– Det har förekommit många olyckor. Många av A-traktorerna som vi stoppar är otillåtet ändrade. Hastighetsreglatorerna sätts ur spel med olika metoder, säger trafikpolisen Anders Wetterström.

På Lidingö finns nästan 200 registrerade A-traktorer. Tolv olovliga körningar och fyra rattfyllerier var resultatet efter helgens insats.

– Dessutom gav helgen flera ärenden om narkotika och vanliga böter. Men det är oklart om narkotikabrotten har varit i samband med A-traktorerna.

Inte oväntat

Siffrorna var "tyvärr inte helt oväntade" enligt Anders Wetterström.

– Vi märkte redan i våras att det var många A-traktorer i fel skick. Därför har vi haft skärpta kontroller. Om vi märker att det sticker ut som det gör just nu så får vi mellan våra ordinarie uppdrag se till att kontrollera A-traktorerna i större utsträckning.

De vanligaste ändringarna polisen sett är att man trimmat A-traktorn så att den går snabbare. I vissa fall skulle den ha registreras som en personbil, vilket kräver B-körkort. En annan vanlig ändring är att man tagit bort fordonets lastgaller för att göra plats för fler passagerare.

Föräldrarnas ansvar

Anders Wetterström tror att många inte har koll på vilka regler som gäller.

– Ägarna till fordonen är ofta föräldrar, det är viktigt att de läser på om vad som gäller. Det här handlar i grund och botten om trafiksäkerhet. I värsta fall blir man som förälder misstänkt för tillåtande av olovlig körning.

Polisen fortsätter med kontrollerna men funderar även över hur de ska nå ut till ägarna.

– Vi har som syfte att informera. Det är föräldrarna som har det yttersta ansvaret. På Transportstyrelsens hemsida kan man se vad som faktiskt gäller och dit kan man också vända sig om man har frågor.