En plats i en grupp hos Gymnastiktruppen Vikingarna är hett eftertraktad på Lidingö.

– Det är ett enormt tryck. Gymnastiken växer och är idag Sveriges tredje största sport, säger Eva Unger ordförande, GT Vikingarna.

Hos dem deltar 750 personer i någon aktivitet – 780 står på kö för att få vara med. De flesta som köar är i fem-, sexårsåldern. Men de finns också de familjer som ställer barnen i kö när de mer eller mindre är bebisar, enligt Eva Unger.

Det är inte bara gymnastiken som tampas med köer. Till exempel skidklubben Freeskiers och handbollens "Bollskoj för sexåringar" kan inte heller ta emot alla barn som vill vara med.

En del i köproblematiken handlar om tillgång på träningstider i hallar och anläggningar.

– Vi konkurrerar med andra idrotter, säger Eva Unger.

Gymnastiken har en särskild situation eftersom deras verksamhet bygger på redskap som ska plockas fram och bort.

– Det tar runt 45 minuter varje dag att plocka fram och bort våra redskap i våra stora hallar Rudboda och Futur, säger Eva Unger.

De tre bollsektionerna inom Lidingö SK med handboll, volleyboll och fotboll har inte samma kösituation – förutom kön till handbollens ”Bollskoj för sexåringar”.

– Den trånga sektorn är träningstider och utbildade ungdomsledare. Vi satsar på att utbilda egna ledare bland de äldre ungdomarna hos oss, säger Anna Ortler, huvudordförande för de tre sektionerna.

Dock talar Anna Ortler om tillströmning till de tre föreningarna, framförallt av lite äldre barn i mellan- och högstadieåldrarna.

Under coronapandemin har just äldre ungdomars idrottande får ett avbräck då 15-plussare portades från mycket föreningsidrott av smittskyddsskäl. Risken var, enligt Anna Ortler att många skulle sluta med sina idrotter.

– Den här tiden har varit tuff för dem. Men alla har faktiskt kommit tillbaka.

Både Eva Unger och Anna Ortler ser brist på lokaler som den största anledningen till att man inte kan ta emot fler barn. Nu bygger också båda föreningar nya egna hallar i som de tror ska lösa upp många knutar som har med träningstider att göra.

Gymnastikföreningens hall i Bodal förväntas vara klart 2022.

– Då kommer vi att kunna möta efterfrågan på ett helt annat sätt. Vi vill så gärna erbjuda alla barn som vill, möjligheten att träna gymnastik och ta del av vår gemenskap, säger Eva Unger.

Hanna Wigertz Andersson, idrottschef Lidingö stad håller med om att brist på lokaler är det vanligaste skälet till köer. Hon menar att staden kan stötta genom att bygga nya anläggningar eller möjliggöra för föreningar tt själva bygga.

– Vår roll är att tillgodose att det finns så många ställen som möjligt att utöva idrott på, säger hon.

För egentligen bottnat köfrågan i något positivt menar hon.

– Det är jättepositivt att man vill vara med i föreningslivet. Det finns också ett otroligt engagemang från idrottsföreningar som vill växa och utvecklas.