Det var inget snack om saken. Per Bolund inledde pressträffen under onsdagen rakt på sak.

– Vi vill avveckla Bromma flygplats, sade miljöministern.

Istället ska nödvändig kapacitet säkras på Arlanda.

En nedläggning av flygplatsen innebär att attraktiv mark kan bli tillgänglig i Stockholm. Som bland annat kan användas för bostadsbyggande.

För att det ska vara möjligt behöver Bromma flygplats tas bort från listan för "nationellt basutbud", meddelade regeringen.

– Eftersom Swedavia ansvarar för driften av Bromma flygplats, kan de därefter fatta beslut om att stänga flygplatsen, säger Per Bolund.

Och med det flytta över aktuell trafik till Arlanda.

Mer besked efter sommaren

Det som händer nu är att regeringen ska tillsätta en utredare för att undersöka när avvecklingen av flygplatsen kan ske. Det arbetet beräknas vara klar i augusti 2021. I nuläget går det enligt regeringen inte att säga exakt säga när planerna kommer sättas i verket.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-forslaget-gor-om-bromma-flygplats-till-stort-parkomrade/lmtdA!8478457/

Flygresorna spås minska

Coronapandemin har medfört ett kraftigt minskat flygresande. Men den här trenden såg man redan 2018, då inrikesflyget började minska, samtidigt som en stor samhällsdebatt tog fart om flygets klimatpåverkan.

– En ökad miljömedvetenhet kommer sannolikt påverka flygresandet framöver, säger Tomas Eneroth.

10 000 nya bostäder

Beskedet tas emot med glädje hos Miljöpartiet i Stockholm, som menar att detta kan medföra att tiotusentals nya bostäder kan byggas.

– Äntligen kan Bromma flygplats komma att stängas. Det här har vi arbetat för i åratal, på alla politiska nivåer. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna på riksnivå äntligen har förstått vad som är nödvändigt, säger Daniel Helldén, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Stockholms stad beslutade redan 2018 att Bromma flygplats på sikt ska ersättas med bostäder. Enligt Helldén har Bromma flygplats har legat i vägen för mellan 30 000 och 50 000 bostäder.

– Det är en enorm potential som vi nu vill sätta igång att förverkliga, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/bromma-flygplats-ska-den-vara-eller-icke-vara/reptix!4GtrMA1NYHpJeZxEq2mmEw/