GEMENSKAP. Flemingsbergsparken är utformad för att vara en modern folkpark med funktioner för många olika människor. Foto: Håkan Lindgren

Flemingsbergsparken vinner Huddinges byggnadspris

Ett gemensamt vardagsrum eller en modern folkpark. Så beskrivs Flemingsbergsparken som kammade hem Huddinges byggnadspris, med nästan 40 procent av rösterna.

  • Publicerad 13:00, 12 okt 2021

Förra året vann den lekfulla Härbreparken i Skogås, som är inspirerad av böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå. I år går priset också till en park, men i en annan del av kommunen.

När Huddingeborna sagt sitt och rösterna är räknade står det klart att Flemingsbergsparken vinner Huddinges byggnadspris 2021.

– Det är ett tecken på att folk uppskattar när man gör de här satsningarna på den gemensamma närmiljön. Det var ett stort engagemang kring att utforma Flemingsbergsparken. När folk får påverka en miljö som man kan ta del av skapar det glädje, säger Love Bergström (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Flemingsbergsparken beskrivs som en ny tids folkpark där man både kan ha roligt, äta middag med sina vänner och ta en promenad i skogen. Parken nyinvigdes sommaren 2019 och har utformats utifrån en medborgardialog som hölls 2016.

Parken ligger i anslutning till Annerstaskolan och nära bostäderna i Grantorp. Parken är utformad tillsammans med Landskapslaget med målet att bli ett gemensamt vardagsrum.

POPPIS PARK. Flemingsbergsparken kammade hem nästan 40 procent av rösterna. Foto: Håkan Lindgren

Färre röster i år

I år nominerades tre byggnationer av samhällsbyggnadsutskottet till priset. Utöver Flemingsbergsparken var det Skapaskolan i Rosenhill och förskolan Solängen i Stuvsta.

Så här löd motiveringen till att nominera Flemingsbergsparken:

"Parken har utformats för att vara en förlängning av hemmet som ett gemensamt vardagsrum. En modern folkpark med funktioner för många olika människor har varit utgångspunkten för utformningen.

Parken innehåller rum för olika tempo, med plats för aktivitet, lek, fest och gemenskap, men också till avskildhet, naturnärvaro och lugnare samvaro. Parken är gediget uppbyggd och kommer att kunna utvecklas över tid.

Färgsättningen i parken utgår ifrån de karakteristiska färgglada husen som kännetecknar Flemingsberg och skapar på så sätt både ett medvetet och lekfullt tillägg till platsen.

Parken är ett fint exempel där medborgarna varit med och påverkat sin närmiljö som också ökar stoltheten hos de boende."

Nästan 40 procent av rösterna gick till Flemingsbergsparken. Totalt kom det in 768 röster i år, vilket var färre än i fjol då det kom in 1 210 röster. Då fanns det fyra alternativ att rösta på jämfört med årets tre.

Priset är en plakett av konstnären Håkan Bull som delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde i december.

De här nominerades

Skapaskolan i Rosenhill

Arkitekt: Street Monkey Architects

Antal röster: 237

Flemingsbergsparken i Flemingsberg

Landskapsarkitekt: Landskapslaget

Antal röster: 298

Förskolan Solängen i Stuvsta

Arkitekt: Street Monkey Architects

Antal röster: 233

Visa merVisa mindre