För några år sedan kom Magnus Westerlund på att det skulle vara kul att arrangera motionslopp i löpningi Enköping.

– Jag har sprungit en del ultralopp. Alltså distanser över ett maraton. Jag tycker att det är rätt spännande att se vad som händer med kroppen.

Men han insåg att ett sextimmarslopp kan uppfattas som avskräckande för vissa.

– ”Men det är ju omöjligt?!” Är en reaktion jag själv kan få när jag berättar att jag sprungit längre än 50 kilometer, berättar Magnus och förklarar att han vill ge fler möjligheten att passera gränser de inte trodde var möjliga. En gräns han själv klivit över några gånger.

– Man kan göra det på alla nivåer. Och då tänkte jag att tre timmar vore ultimat, det är ändå inom ramen för ett Lidingölopp, eller ett halvmaraton för vissa. Det är lättare att relatera till.

Ett tretimmarslopp blev det. Den 13 augusti arrangeras den fjärde upplagan av Gröngarnsåsens tretimmars. Loppet där det handlar om att avverka så många varv man mäktar med på tre timmar.

Varje varv mäter 4,1 utmanande kilometer. Bland annat ska deltagarna uppför Himlabacken innan varje varvning.

– Banan är dragen så att den går ner och uppför åsen några gånger. Det ger också variation som jag tror gör det både mer skonsamt och lite roligare, säger Magnus och tillägger:

– Dessutom möter man varandra hela tiden på banan. Och ett av huvudsyftena med loppet är att det ska vara socialt. Det är också ett sätt att få människor dels att på röra sig, men kanske också orka ett extravarv.

Ska du springa själv?

– Jag brukar springa. Men det brukar vara rätt mycket fram och tillbaka i och med att jag är arrangör. Men några varv brukar jag alltid hinna med.