Vanlig artificiell utebelysning stör ofta fladdermöss och andra nattdjur på grund av de så kallade blå våglängderna, något som på sikt kan påverka artens livskraft.

Därför gör trafikkontoret nu utebelysningen längs Kanaans väg i Grimstaskogen varmare, eller mer nattdjursvänlig om man så vill.

– Vi byter ut belysningen längs gångsträckan. Ljuset kommer kunna anpassas så att det stör fladdermössen mindre, säger Anders Hedlund på trafikkontorets infrastrukturavdelning.

Två olika varmvita färger

Belysningsarmaturerna liknar gamla tiders ”Byhatt”-lampor. Den påminner helt enkelt om en hatt i utformningen.

– Men denna innehåller modern led-teknik.

Den nya fladdermus-vänliga belysningen i Grimstaskogen.

Den nya fladdermus-vänliga belysningen i Grimstaskogen.

Filip Magnusson

Nya belysningsarmaturer sätts upp i två olika varmvita ljusfärger längs Kanaans väg.

– Det handlar om ljusfärgen 3000 Kelvin samt den extra varmvita ljusfärgen 2200 Kelvin. Den senare är fortfarande rätt ovanlig för Stockholms parkvägar, säger Anders Hedlund.

Orangeaktigt sken

Allt handlar nu om att förbättra för fladdermöss i områden de naturligt vill vara i.

– Det extra varma ljusskenet kommer lysa kvälls- och nattetid mellan klockan 20 och 6 då fladdermössen söker föda. Det handlar då om ett orangeaktigt sken, säger Anders Hedlund.

I april vaknade fladdermössen från vintervilan, och säsongen när extra varmvita ljusskenet används inleddes 1 april. De pågår till 31 oktober.

– Under övrig tid kommer det varmvita ljusskenet att lysa när det är mörkt, säger Magnus Johansson. 

Nu ska det bli hemtrevligare för fladdermössen i västerort. Genrebild.

Nu ska det bli hemtrevligare för fladdermössen i västerort. Genrebild.

Mostphotos

"Nödvändig anpassning"

Nya belysningen i Grimstaskogen monteras i samband med ett test trafikkontoret gör med fladdermusvänlig belysning i Årstaskogen.

– Erfarenheterna från dessa två områden kommer ge oss underlag för hur vi ska belysa våra områden framöver. En anpassning för biologisk mångfald är hur som helst helt nödvändig, säger Anders Hedlund.

Trafikkontoret påbörjade tester sommaren 2023 tillsammans med miljöförvaltningen.

– Men på en av sträckorna i Årstaskogen testar vi i stället en lösning som reglerar ljuset utifrån hur frekvent människor rör sig längs sträckan, säger Magnus Johansson, kommunikatör på trafikkontoret.

Stadens plan är att successivt införa belysningen på andra prioriterade platser i Stockholm där fladdermössen lever. Trafikkontoret sätter just nu även upp informationsskyltar med en qr-kod till en enkät.