Den öppna droghandeln kring Fisksätra centrum bidrog till att Fisksätra utsågs av polisen till ett utsatt område 2021.

Mitt i rapporterade nyligen om hur Fisksätrabor, politiker och lokalpolis har kämpat för att få bort stämpeln.

Men enligt polisen finns problemen med droghandeln kvar och Fisksätra betraktas fortfarande som ett utsatt område. Det stod klart när polisens nationella operativa avdelning, NOA, presenterade sin lista över utsatta områden 2023 på fredagen.

”Inte tillräckligt”

Mats Gerdau hedrade den mördade 19-åringen i Fisksätra i februari förra året genom att tända gravljus och lägga en rosa ros mordplatsen.

Mats Gerdau hedrade den mördade 19-åringen i Fisksätra i februari förra året genom att tända gravljus och lägga en rosa ros mordplatsen.

Pekka Pääkkö

”Vi ser att utvecklingen i Fisksätra går åt rätt håll med fler som känner sig trygga, färre brott och ingen grov eller gängrelaterad våldsbrottslighet men uppenbarligen bedömer polisen att det inte är tillräckligt för att ta bort området från listan”‚ skriver Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) i ett sms till Mitt i.

Hans förhoppning är ändå att få bort Fisksätra från listan på sikt.

”Från kommunens sida är vi långsiktiga och uthålliga, det är bara så man kan skapa en varaktig förändring. Ny skola på plats, ny sporthall byggs och även nya bostäder och snart bygger vi ut för fler arbetsplatser också. Det är miljardinvesteringar för att lyfta området”, skriver han.

Han lyfter flera förebyggande åtgärder som kommunen gör Fisksätra.

”Hembesök hos nyblivna föräldrar, SSPF, SFI på öppna förskolan, ökat språkstöd i skolan är exempel som vi håller fast vid. Nästa år startar vi ett skolsocialt team, pengar i budgeten för en månad sedan.”

Vill sätta upp kameror

Mitt i har tidigare avslöjat hur polisen tog ner sina övervakningskameror i Fisksätra sommaren 2021, bara månader innan området listades som utsatt.

När våldsvågen eskalerade i Stockholm använde polisen i stället drönare för att bevaka Nacka.

Stena fastigheters kameror hjälpte till att fånga mordet vid kundvagnsskjulet utanför Fisksätra centrum på bild i februari 2022 och bidrog till att sju unga män dömdes.

Lovade 100 nya kameror i Nacka

I valrörelsen 2022 besökte Mats Gerdau och blivande statsminister Ulf Kristersson (M) Orminge och lovade att 100 nya kameror skulle sättas upp om Moderaterna vann valet. 

I Fisksätra kämpar kommunen fortfarande för att få sätta upp kameror. Mats Gerdau hoppas att det blir ändring på det nu.

”Jag ser fram emot att vi kan få sätta upp kameror i området också, det har vi tidigare fått avslag på”, skriver han.

”Gjort alldeles för lite”

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) anser att Nacka kommun måste satsa mer på Fisksätra.

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) anser att Nacka kommun måste satsa mer på Fisksätra.

Eira Desax

Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) tycker inte att Mats Gerdau och Alliansen gör tillräckligt.

”Jag kommer aldrig acceptera att en del av Nacka står på polisens lista över utsatta områden. Ansvaret för detta vilar tungt på Moderaterna som gjort alldeles för lite för Fisksätra under en alltför lång tid. Men jag är beredd att tillsammans göra det som krävs för att bryta den här utvecklingen”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Hon vill att kommunen satsar ännu mer på Fisksätra.

”Vi behöver satsa mer på förebyggande insatser och vi Socialdemokrater har gång på gång lagt förslag om mer satsningar på skolan, föreningslivet och Nackas fältverksamhet Polarna”, skriver hon.

Flera kriminella inlåsta

Sofie Ordell, tillförordnad kommunpolis i Nacka, tycker att Fisksätra har haft en positiv utveckling sedan det pekades ut som utsatt 2021. Ändå betraktas det alltså fortfarande som utsatt.

– När bedömningen gjordes i våras var det många kriminella som var frihetsberövade och vi fick en snabb förbättring. Men när en förändring går så snabbt finns farhågan att det kan vara instabilt. Därför måste vi ge det lite tid och inte ropa hej så fort, säger säger Sofie Ordell, tillförordnad kommunpolis i Nacka.

I Nackas närpolisområde ingår även Värmdö och Tyresö. Fisksätra är Nackapolisens enda utsatta område.

– Fisksätra är prioriterat. Vi har intensifierat vårt arbete där. Det gäller både fysisk närvaro och digital. Vi använder drönare och har satt upp nya fasta kameror det hjälper oss i vårt arbete, säger Sofie Ordell. 

På vilket sätt?

– Vi har möjlighet att spela in och titta i efterhand. Men vi har också möjlighet att titta i realtid. Vi kan ha poliser som är någon helt annanstans och ändå har ett öga i Fisksätra.

Vad gör polisen framåt i Fisksätra?

– Vi fortsätter i den samverkan som redan har pågått i flera år med kommun, fastighetsbolag och näringsidkare. När lägesbilden är som den är måste vi hjälpas åt. Det gäller att hålla i och hålla ut.