För Carla von Hofsten, som före jul vann Hela Sverige bakar, börjar semmelsäsongen den 19 januari.

– Det är min lillebror Hugos födelsedag. Han får alltid semlor i stället för tårta.

Efter det är frysen i "världens minsta kök" – Carla bor på stadiga 19,5 kvadrat i Solnastadsdelen Bergshamra – full av kardemummabullar att fylla inför fettisdagen.

Vilka är dina bästa tricks för en perfekt semla?

– Gröp ur bullen och blanda med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Då blir semlan lite lättare. Och snälla, kan folk sluta övervispa grädden? Den ska vara lös och glansig och man behöver inte ha så mycket.

Semmelgröt, "seffla", semmelwrap och saffranssemla hör till senaste årens fettistrender. Men nja, Carla föredrar originalet.

Semmeltrender till trots, Carla von Hofsten föredrar klassikern. "Den har ju allt: sött, salt, nötigt och mjukt!"

Semmeltrender till trots, Carla von Hofsten föredrar klassikern. "Den har ju allt: sött, salt, nötigt och mjukt!"

Mikael Andersson

– Jag är nog ganska klassisk av mig när det kommer till just semlan, den har ju lite av allt, sött, salt, nötigt och mjukt. Jag älskar fikatraditioner och allt slags "tantfika", som mazariner och kondisbitar.

"Sex and the city"-inspirerat

Vinsten i Hela Sverige bakar har resulterat i Fikasugen, Carlas bok med bakverk, desserter, tårtor och såklart semlor.

Recept varvat med tips, tv-anekdoter, fikaminnen och en och annan klacksko (!) – ikoniska tv-serien Sex and the City har varit en inspirationskälla, berättar hon.

– Färg och girlpower, jag älskar sånt! Bakverken i boken är nästan som outfits. Smaken är så klart avgörande, men jag tycker ändå att bakning är en konstform. Man äter med ögat och med enkla medel kan man göra ganska trista grejer aptitliga. Ta till exempel rulltårtan. Egentligen ganska beige, men skär man upp den i bitar, lägger upp på fat och spritsar lite fyllning på och toppar med färska blommor så blir det superfint.

Carla von Hofsten vann nyligen Hela Sverige bakar som spelades in på Ulriksdals slott i somras.

Carla von Hofsten vann nyligen Hela Sverige bakar som spelades in på Ulriksdals slott i somras.

TV4 Pressbild

Nu tar vi en semla va. Vad vill du göra sen?

– Ta fram fler recept och inspirera andra. På sommaren hänger vi på västkusten, på en liten ö som heter Lyr. Där drömmer jag om att ha ett sommarkafé med mamma.