För snart nio år sedan stängde bion i kulturhuset på Centralvägen i Upplands Väsby. Bioverksamheten flyttade till Abba-salen i Messingen, men efter mindre än ett halvår lades även den ner.

Totalt biomörker i Väsby – till bio Sober kulturförening dök upp som ett ljus med filmvisning, i alla fall på dagtid.

– Vi har funnits i åtta år och mycket bra film har visats genom åren, säger ordförande Håkan Lönnqvist.

Pandemin pausade dock filmvisningen under nästan 1,5 år, men sedan september är den i gång igen. Först ut var filmen "Berlin, I love you",

– Det har varit lite trögstartat efter pandemin, men nu vet folk om att bion är i gång. Folk har längtat efter att få komma ut och träffas, säger Håkan Lönnqvist.

Film på dagen

Filmvisningarna, som är på onsdagseftermiddagarna och riktar sig till alla som är daglediga eller kan komma ifrån mitt på dagen, mitt i veckan.

Filmerna väljs ut av föreningens filmråd, som går igenom filmer och titlar och väljer ut både klassiker och nyheter.

I programmet syns bland annat "Min pappa Marianne" och "Nomadland". Och med sin finlandssvenska bakgrund ser Håkan Lönnqvist särskilt fram emot "Tove" som visas i november.

– Jag är ju uppvuxen med Tove Jansson och Mumintrollen, de har funnits med ända sedan barndomen.

Den här onsdagen är det volontärerna Eila Bromme, Lena Kanström och Lillemor Svensson som säljer biljetter utanför filmsalen.

– Det är härligt att vara i gång igen och att vi får fylla salongen nu när restriktionerna släppts, säger Eila Bromme.

– De som hittar hit uppskattar det. Det är även ett bra sätt för många äldre att minska ensamheten, säger Lillemor Svensson.

– Det fiffiga är också att man kanske ser filmer man aldrig skulle ha sett annars, och får därigenom se många bra bra filmer, säger Lena Kanström.

I Väsby är filmvisningen på onsdagar den enda bioverksamheten i kommunen just nu.

Kan ni inte utöka till kvällar också?

– Då skulle det krävas många fler volontärer, säger Lena Kanström.