Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan blir en av de lokaler som ska användas när det blir dags massvaccinering.

Det är vårdföretaget Capio som nu förbereder sig för att ge 100 000 vaccindoser här. 120 vaccinationer i timmen räknar man med att göra.

– Vi är stolta över att kunna ta det här samhällsansvaret, säger Alex Jaranka, innovationschef vid Capio närsjukvård.

Fler lokaler på gång

Capio har fler stora vaccinationslokaler på gång, men de avtalen är ännu inte slutna. Vaccinationer ska även ges vid regionens alla vårdcentraler, och ytterligare vårdgivare och lokaler kommer att bli aktuella.

Filadelfiakyrkan har renoverats och skulle ha invigts i januari, men står i princip tom på grund av pandemin.

– Att bara ha åtta personer här i stora salen skulle kännas lite vemodigt, säger Eniklas Piensoho, pastor och föreståndare i kyrkan.

Den hyrs nu ut i tre månader, med option på en fjärde.

Väntar på vaccin

I april är det sagt att massvaccineringen ska starta. Men allt hänger på när vaccindoserna anländer.

Fram till nu har bara en mindre del av de utlovade doserna leverererats. Ska alla vara vaccinerade till midsommar, som är målet, måste större leveranser nu komma.

– Vi är redo. Får vi bara doserna har vi personal. Det kommer att finnas värdar, sköterskor och läkare på plats. Redan nu har ett hundratal personer hört av sig för att hjälpa till, och vi har också en stor personalpool att använda oss av, säger Alex Jaranka.

Logistik

Det är en ganska stor apparat att sätta upp en vaccinationscentral, förklarar projektledaren Jörgen Eriksson. Det måste gå att få ett säkert flöde, det ska finnas utrymmen och toaletter för personalen, och kylar för vaccinet.

Filadelfiakyrkan har visat sig vara perfekt. De som ska få sitt vaccin kan gå in i ena entrén, in i salen där ett tiotal bås ska monteras upp.

Därefter ska de kunna vänta inomhus, eller ute på parkeringen på baksidan, i de 15 minuter som rekommenderas för att vårdpersonal ska kunna övervaka eventuella reaktioner på vaccinet.

Sedan kan de promenera ut genom en annan utgång.

Bara tidsbokning

Det måste också finnas ett bokningssystem.

– Det kommer att vara tidsbokning som gäller. Vi bygger nu ett system som ska synkas med regionens. Vi kommer att ha flexibla öppettider, kanske till klockan 22 på kvällarna, och öppet även på helgerna, säger Alex Jaranka.

Tanken är att man ska kunna göra sin hälsodeklaration digitalt. Om inte kommer det att finnas blanketter på plats.

Farfar nöjd

För regionrådet Desirée Pethrus (KD) är det en speciell känsla att Filadelfiakyrkan nu kan användas till vaccinationerna. Det var hennes farfar, Levi Pethrus, som byggde upp kyrkan.

– Hans idé med kyrkan var ju att göra sociala insatser, så han hade nog tyckt att det här var fantastiskt bra, säger hon.