I mitten av juli stals farstabon Monica Abrahamsons, 80, permobil för andra gången på ett halvår. Efter det här inbrottet blir nu Monica fast i hemmet resten av sommaren.

– Min permobil är mina ben. Nu kan jag kan inte ens handla själv, säger Monica Abrahamson och förklarar att hon nu får ta hjälp för att klara av vardagen.

Hon har kört permobil, eller “moppe” som hon kallar det, i över tre år. Tack vare den kan hon leva ett så normalt liv som möjligt trots att hon är sjuk i både kol och diabetes.

”Hela sommaren förstörd”

Monica hade planerat på att ta permobilen till Skansen och badplatser i sommar. Men nu får hon tänka om.– Hela min sommar är förstörd. Det är inte klokt att det här är andra gången som min permobil blir stulen. Det är så sorgligt när personer snor moppar från gamla och handikappade.

Inbrott i fyra garage

Samma natt som Monicas permobil blev stulen var det även inbrott i tre andra permobilgarage i Farsta. Ett av dessa garage tillhör Eva Viberg, 76. Just denna natt hade hon permobilen inne i sin lägenhet. Däremot stal inbrottstjuven laddaren till hennes permobil.

– Jag förstår inte varför man gör livet så svårt för oss som använder permobiler. Vad de ska man med en laddare till? Förstår de inte att vi blir låsta till våra hem utan våra moppar? säger Eva Viberg.

“Utbrett problem”

Göran Olsson, reparatör av permobilgarage för företaget NDE Bygg AB, förklarar att permobil-stölder är ett stort problem i Stockholm. Varje vecka lagar han flera permobilgarage som gått sönder efter inbrott.

– Permobiler stjäls ofta. För ofta. Det är ett utbrett problem. Det spelar ingen roll om du bor i Farsta, Huddinge eller Barkarby. Permomobiler snos överallt, säger han.

Finns ingen statistik

Det finns ingen statistik på hur många permobiler som blivit stulna genom åren enligt Stockholmspolisen. Stölder av permobiler har nämligen ingen egen brottskod. Därför går det inte att söka specifikt efter stulna permobiler i polisens register.