Här blir det klimatfestival lördag den 3 september. Foto: Ylva Bergman

Festival lyfter klimatfrågan inför valet

Klimatet får för lite uppmärksamhet inför höstens val, anser engagerade lokalbor. För att uppmärksamma frågan ordnar de en festival i Vinterviken den 3 september.

  • Publicerad 06:30, 30 aug 2022

Vi tycker att klimatfrågan får sorgligt lite uppmärksamhet.

Vanligen är det musikgrupper som intar scenerna i Vintervikens trädgård. Lördag den 3 september blir det annorlunda. Då kommer en rad talare dit, för att ta upp klimatfrågan ur olika perspektiv.

Först ut är Nina Wormbs, professor i teknikhistoria på Kungliga Tekniska högskolan, som skrivit mycket om klimatfrågan det senaste decenniet. Andra talare är bland andra Fredrik Holm från Gröna mobilister, Kali Andersson från Klimatpsykologerna, Ola Schubert från Odla ihop och Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet, som bland annat forskar om klimatkrisen.

– Det är valår i år och vi tycker att klimatfrågan får sorgligt lite uppmärksamhet. Nu uppmärksammar vi den med en festival, säger Liljeholmsbon Ingegerd Jansson.

Privatpersoner ordnar

Hon är en av sex privatpersoner som arrangerar Klimatfestivalen tillsammans. Flera av dem kommer från Klimatforum Hägersten-Älvsjö, ett nätverk som vuxit sig stort under året, andra från Vänsterpartiets lokala klimatgrupp.

– Det var en sådan här festival för tio år sedan i Vinterviken och det blev lyckat. Det känns väldigt roligt att göra något liknande nu, säger Ingegerd Jansson.

Ingegerd Jansson, en av de sex som står festivalen. Foto: Sacharias Källdén

Festivalen pågår klockan 11–21. Utöver talen kan man ta del av utställarnas material och prata med deras företrädare. Det är bland andra Jordens vänner, Fältbiologerna, Djurens rätt, Vintervikens bilpool, Odla ihop, Greenpeace och Hållbara Aspudden.

Vissa partier inbjudna

En del politiska partier är också på plats – Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet.

– Det är inte en partipolitisk festival, men vi har absolut tagit ställning för vissa partier. De partier som tar ställning i klimatfrågan på ett positivt sätt, säger medarrangören Nora Björklund till Tidningen Syre.

Och det blir faktiskt musik på festivalen också. Klockan 16 kliver Süperstar Orkestar upp på stora scenen – ett Stockholmsband som spelar romsk partymusik från Balkan.

Sex privatpersoner står bakom Klimatfestivalen

Vad: Klimatfestival i Vintervikens trädgård.

När: Den 3 september klockan 11–21. Inget inträde.

Arrangörer: Sex privatpersoner i Hägersten-Älvsjö stadsdel.

Syfte: Att få fler människor att engagera sig i klimatomställningen och ge frågan mer uppmärksamhet inför valet den 11 september.

Mer information: Den som vill veta mer om festivalprogrammet kan läsa på sajten klimatfestival.nu.

Källa: klimatfestival.nu

Visa merVisa mindre