● Ordningsvakter får fler befogenheter

En ny lag ska göra det möjligt att använda ordningsvakter till fler ändamål, som till exempel att hjälpa polisen att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Ordningsvakter kommer att få genomföra kroppsvisitation för att fastställa någons identitet, i vissa fall förstöra beslagtagen alkohol och transportera omhändertagna personer.

Utbildningen för ordningsvakter förlängs från 60 timmar till 180 timmar.

● Nytt jobbskatteavdrag

Det tidigare jobbskatteavdraget förstärks vid årsskiftet. Enligt regeringen ska det i första hand minska skatten för heltidsarbetande med låga och medelhöga inkomster.

Avdraget innebär en skattesänkning med cirka 230 kronor i månaden för den som har en månadslön på 35 000 kronor.

Bensinskatten sänks.

Bensinskatten sänks.

Most Photos

● Lägre skatt på bensin

Energi- och koldioxidskattenskatten på bensin (miljöklass 1) sänks med 1,64 kronor jämfört med vad den annars skulle vara. Det innebär i praktiken att skatten blir 60 öre lägre per liter 2024.

Även skatten på diesel sänks, ner mot EU:s minimiskattenivå. Det innebär en sänkning på ungefär 43 öre per liter (inklusive mervärdesskatt).

Hög tid att börja sortera.

Hög tid att börja sortera.

Stefan Källstigen

● Matavfall ska sorteras ut

Det är redan ett krav att alla verksamheter med matser­vering ska sortera ut mat­avfall. Nu gäller det även ­hushåll och andra verksamheter som kommer att ansvara för att sortera ut sitt avfall. Fastighetsägare ansvarar för att möjliggöra sortering och kommunen för att hämta det.

Kommunernas ansvar.

Kommunernas ansvar.

Mostphotos

● Förpackningsinsamling

1 januari övergår ansvaret för insamling av förpackningsavfall på kommunerna. Det är upp till varje kommun att bestämma hur de gör det fram till 2027, då ska kommunerna kunna tillhandahålla fastighetsnära insamling av papper, plast, glas och metall för alla hushåll.

Källa: Polisen, Regeringskansliet, Fastighetsägarna