Fatma Guettou sitter vid köksbordet i familjens trea i Järvastaden. När frukosten är avdukad och barnen är på förskolan åker symaskinen fram.

Dockorna blir till i rask takt. De har olika färg på huden, svart hår, rött hår, turban.

Allt började med att Fatma letade efter en docka till sin son.

– Jag insåg hur homogent utbudet var. Alla som fanns i leksaksaffärerna såg likadana ut: vita plastdockor tillverkade i Kina.

På kvällen plockade hon fram traven med tyger hon köpt under en resa till sin syster i Nairobi. Hon började sy en docka med mörkare hudfärg och färggranna kläder.

Sen blev det fler och fler.

– Det var min man som tyckte att jag skulle lägga ut dockorna på Instagram. Responsen blev enorm. Jag förstod snabbt att fler tänkte på samma sätt som jag. Många saknade dockor som såg ut som dem själva.

Dubbel vinnare

Sedan har allt gått väldigt fort. Kontot blev en webbshop och strax före jul vann Watoto arts två prestigefulla tävlingar för sitt kreativa sätt att verka för inkludering.

– Dels vill vi att barn ska kunna leka med dockor som ser ut som dem själva, dels vill vi skapa en ny norm genom att få vita barn att leka med svarta dockor.

Om dockor kan bidra till en bättre och mer tolerant värld? Absolut, menar Fatma.

– Växer man upp med en svart eller brun docka i lekrummet så blir det liksom inget konstigt med det, man ser att alla har samma värde oavsett utseende. Normer är ju något barn lär sig senare i livet.

Nu är planen att skala upp. I dag har både Fatma och Hamid andra jobb, han är civilingenjör och hon biokemist.

Idén är att Hamid tar lite tjänstledigt och Fatma hoppas få tid över till företaget i vår när familjen ska bli fem.

För prispengarna ska de köpa in utrustning för att effektivisera tillverkningen, exempelvis finns maskiner som kan göra munnar och ögon som Fatma i dag broderar för hand.

Sedan är målet att bli fler.

– När vi utökar produktionen vill vi erbjuda arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor. Många har svårt att få jobb men har jättebra sykunskaper. Jag pratar arabiska och min man persiska, det underlättar kommunikationen.

Sydde "änglabarn"

Utöver Adil, Amir, Barika och ett tiotal andra dockor gör Fatma skräddarsydda varianter enligt önskemål från privatpersoner.

– Det kan vara dockor med olika typer av funktionsvariationer, tatueringar, dockfamiljer med två pappor. Många vill ha "look a likes" till sina barn, en har haft ett amputerat ben, en annan en glykosmätare på armen. Det är fantastiskt att göra dockor som folk känner igen sig i!

– Under pandemin har många också velat ha en mormor eller morfar, man har ju inte kunnat träffas så mycket. En mamma beställde ett änglabarn eftersom barnet hon förlorat var en del av familjen. Då satte jag vingar på dockan. Det kändes väldigt fint.