TBE-vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom. Arkivbild. Foto: Stefan Källstigen

Fästingbussen kommer till Västberga

Nu turnerar Fästingbussen runt i Stockholm. Med jämna mellanrum kommer bussen till Västberga, för att vaccinera mot TBE. Även andra vaccinationsbussar rullar i stadsdelen.

  • Publicerad 06:40, 22 apr 2021

Lördagen den 24 april står VaccinDirekts fästingbuss utanför Coop Västberga, klockan 11–15. Då kan man passa på att vaccinera sig mot TBE efter storhandlingen.

För den som inte har möjlighet då finns fler tillfällen. Bussen kommer till Västberga alla lördagar klockan 11–15, till och med september (undantaget 8 maj). Det går bra att komma oanmäld, men man kan också förboka via webben.

Även andra vaccinbussar rullar i söderort. Till Liljeholmskajen kommer till exempel Vaccinationsgruppen med jämna mellanrum och utanför Ica Nära i Älvsjö stannar Glömstapoolen. I Liljeholmen även Svea Vaccin. På sajten fasting.nu finns information om tider.

Flest smittas på sommaren

För den som vill vaccinera sig är det hög tid. Fästingsäsongen pågår mars–november men risken för att smittas är högst under våren och sommaren, då många rör sig i naturen. Det gäller inte minst vid Mälaren och vid kusten i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, där smittan är mest spridd i landet.

De flesta som smittas av TBE-viruset får feber och huvudvärk som går över efter några dagar. Men 30 procent drabbas hårdare. De får långvariga eller kroniska symptom som trötthet och minnes- och koncentrationssvårigheter. Dessutom får ungefär var var tionde person förlamningssymptom. 

Ingen behandling finns

Någon behandling finns inte. Vuxna och barn över ett år som är mycket i skogen eller i områden där smittan är utbredd bör därför vaccinera sig, skriver VaccinDirekt i ett pressutskick.

Vaccineringen i Västberga fortsätter även i oktober, men då på söndagar, klockan 11-15. Det finns också fasta vaccinationsmottagningar runt om i staden.

Flera doser behövs

Grundvaccineringen mot TBE består av tre doser.

Den första två doserna tar man med en till tre månaders mellanrum.

Den tredje dosen tar man tidigast efter fem månader och högst tolv månader efter dos två.

För att ha kvar skyddet ska man ta en fjärde dos tre år efter den tredje dosen och sedan en dos vart femte år.

Tätare intervaller kan gälla för äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Visa merVisa mindre