– Det en mörk framtid som väntar på oss. Det finns inte något ljus.

Det säger Hussain från sitt rum i Kabul. Vi pratar via en chatt eftersom Hussain inte vågar prata i telefon. Riskerna med att prata svenska är alltför stora säger han.

– Man kan inte ens klä sig som man vill. Det är helt klart farligt att prata svenska.

Bodde i Svartsjö

Han kom till Sverige som flykting 2015. Då skulle han snart fylla 15 år och blev placerad på ett HVB-hem i Svartsjö på Färingsö.

När det stängde flyttade han vidare till ett familjehem på Ekerö. Beskedet om uppehållstillstånd dröjde, men Hussain gick i skolan och drömde om framtiden.

Men så kom beskedet till slut. Hussain omfattades inte av nya gymnasielagen som skulle göra det möjligt för honom att gå ut gymnasiet och få vara kvar om han fick fast anställning.

Utvisades på juldagen

Juldagen 2018 utvisades han till Kabul, trots att många redan då ansåg att Afghanistan var alltför farligt.

– Men vem skulle ha lyssnat på oss? Själva presidenten kom till Europa och sa att han kunde ta hand om flyktingarna som återvänder till Afghanistan. Och sedan gav han själv över makten till talibanerna. Så vi flyktingar blev offer till politiken, säger Hussain.

Exakt vad som hände den 15 augusti i år när talibanerna stormade Kabul vet han inte.

– Inom några timmar hade talibanerna tagit sig in slottet. Vi förstår inte vad som hänt med hela armén. Man tänker att regeringen själva sålde hela landet på en gång.

Plötsligt var tillvaron upp och nedvänd, och alla planer förändrades.

En av Hussains planer hade varit att kunna återvända till Sverige, som arbetskraftsinvandrare. När han utvisades från Sverige hade han nämligen fått löfte om anställning.

Undervisa i engelska

En annan plan var att ta examen i engelska för att kunna undervisa utomlands.

– Nu fungerar ingen av planerna jag hade. Nu är gränserna stängda och jag själv vet inte vart jag ska ta vägen, säger Hussain.

Enligt Hussain tvingades alla kvinnliga studenter bort från universitetet och lärarna blev utan lön när talibanerna tog makten. Många kurser stängde, bland annat den Hussain gick.

Engelska är "haram"

– Talibanerna säger att det haram, alltså förbjudet enligt islam, att undervisa i engelska, eftersom det är ett främmande språk. Alla som pluggar engelska är utsatta men mest utsatta är lärarna, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/migrationsverket-fattar-inga-beslut-om-afghanistan/repujh!oC09z3fxzIDEJ@lfxK0Xqw/

Han bor i ett studenthem och där har han internet och elektricitet. Men han känner sig inte trygg där längre. Även om våldet har lugnat sig i jämförelse med de första veckorna av talibanernas styre så finns kaoset hela tiden nära.

– Jag tror att inom några månader dör folk av svälten. Talibanerna säger att de har en regering, men de tänker inte på de tusentals människor som har förlorat sina jobb. Under talibanernas kontroll har folket ett fruktansvärt liv, säger Hussain.

Att stabilitet skulle gå att uppnå under detta styre tror han inte.

Insamling

Föreningen "Välkommen till Mälaröarna" som jobbar med att stötta nyanlända i Ekerö kommun har startat en insamling för att hjälpa Hussain och en annan ung person i liknande situation i Kabul.

– I första hand ska pengarna gå till mat och husrum. Kanske kan det även hjälpa till att göra det möjligt för dem att lämna Kabul och komma i säkerhet, säger Stefan Pettersson som är ordförande i föreningen.

Under tiden Hussain bodde i Ekerö hade Stefan Pettersson kontakt med honom och hans god man. 

– Jag följde hans asylärende hos Migrationsverket. Med normal handläggningstid hade han fått asyl. Men nu hann han bli 18 år innan beslutet kom.

Hussain heter egentligen något annat.