Svenska. Hussain var ofta på språkkaféet i Ekerö centrum under sin tid i Sverige och lärde sig bra svenska. Nu vågar han inte längre tala språket högt, berättar han. Foto: Stefan Källstigen

Fast i Kabul: "Som att sitta i fängelse"

I tre år bodde Hussain på Ekerö, och framtiden såg ljus ut. Men efter att ha utvisats till Afghanistan är han nu fast i ett land där talibanerna har makten. Samtidigt fortsätter lokalborna hemma i Sverige att kämpa för honom.

  • Publicerad 16:52, 8 okt 2021

– Det en mörk framtid som väntar på oss. Det finns inte något ljus.

Det säger Hussain från sitt rum i Kabul. Vi pratar via en chatt eftersom Hussain inte vågar prata i telefon. Riskerna med att prata svenska är alltför stora säger han.

– Man kan inte ens klä sig som man vill. Det är helt klart farligt att prata svenska.

Bodde i Svartsjö

Han kom till Sverige som flykting 2015. Då skulle han snart fylla 15 år och blev placerad på ett HVB-hem i Svartsjö på Färingsö.

När det stängde flyttade han vidare till ett familjehem på Ekerö. Beskedet om uppehållstillstånd dröjde, men Hussain gick i skolan och drömde om framtiden.

Men så kom beskedet till slut. Hussain omfattades inte av nya gymnasielagen som skulle göra det möjligt för honom att gå ut gymnasiet och få vara kvar om han fick fast anställning.

Utvisades på juldagen

Juldagen 2018 utvisades han till Kabul, trots att många redan då ansåg att Afghanistan var alltför farligt.

– Men vem skulle ha lyssnat på oss? Själva presidenten kom till Europa och sa att han kunde ta hand om flyktingarna som återvänder till Afghanistan. Och sedan gav han själv över makten till talibanerna. Så vi flyktingar blev offer till politiken, säger Hussain.

Exakt vad som hände den 15 augusti i år när talibanerna stormade Kabul vet han inte.

– Inom några timmar hade talibanerna tagit sig in slottet. Vi förstår inte vad som hänt med hela armén. Man tänker att regeringen själva sålde hela landet på en gång.

Plötsligt var tillvaron upp och nedvänd, och alla planer förändrades.

En av Hussains planer hade varit att kunna återvända till Sverige, som arbetskraftsinvandrare. När han utvisades från Sverige hade han nämligen fått löfte om anställning.

Protest. Under hösten 2017 demonstrerade föreningen Ung i Sverige, med Fatemeh Khavari i spetsen, mot utvisningarna till Afghanistan. Hussain utvisades 1,5 år senare. Foto: Sacharias Källdén

Du har inte sett talibanerna. Det enda de vet att kriga och förstöra allt.

Undervisa i engelska

En annan plan var att ta examen i engelska för att kunna undervisa utomlands.

– Nu fungerar ingen av planerna jag hade. Nu är gränserna stängda och jag själv vet inte vart jag ska ta vägen, säger Hussain.

Enligt Hussain tvingades alla kvinnliga studenter bort från universitetet och lärarna blev utan lön när talibanerna tog makten. Många kurser stängde, bland annat den Hussain gick.

Engelska är "haram"

– Talibanerna säger att det haram, alltså förbjudet enligt islam, att undervisa i engelska, eftersom det är ett främmande språk. Alla som pluggar engelska är utsatta men mest utsatta är lärarna, säger han.

Migrationsverket fattar inga beslut om Afghanistan

Han bor i ett studenthem och där har han internet och elektricitet. Men han känner sig inte trygg där längre. Även om våldet har lugnat sig i jämförelse med de första veckorna av talibanernas styre så finns kaoset hela tiden nära.

– Jag tror att inom några månader dör folk av svälten. Talibanerna säger att de har en regering, men de tänker inte på de tusentals människor som har förlorat sina jobb. Under talibanernas kontroll har folket ett fruktansvärt liv, säger Hussain.

Att stabilitet skulle gå att uppnå under detta styre tror han inte.

Insamling

Föreningen "Välkommen till Mälaröarna" som jobbar med att stötta nyanlända i Ekerö kommun har startat en insamling för att hjälpa Hussain och en annan ung person i liknande situation i Kabul.

– I första hand ska pengarna gå till mat och husrum. Kanske kan det även hjälpa till att göra det möjligt för dem att lämna Kabul och komma i säkerhet, säger Stefan Pettersson som är ordförande i föreningen.

Under tiden Hussain bodde i Ekerö hade Stefan Pettersson kontakt med honom och hans god man. 

– Jag följde hans asylärende hos Migrationsverket. Med normal handläggningstid hade han fått asyl. Men nu hann han bli 18 år innan beslutet kom.

Hussain heter egentligen något annat.

Stöd. Stefan Pettersson är ordförande i föreningen Välkommen till Mälaröarna och känner Hussain sedan han bodde i Ekerö. Föreningen har nu startat en insamling för att hjälpa Hussain och en annan ung person från Ekerö i Kabul. ”I första hand ska pengarna gå till mat och husrum”, säger Stefan Pettersson. Foto: Stefan Källstigen

Akut matbrist

Utöver förvärrat våld och ökad otrygghet kämpar Afghanistan med torka, covid-19 och en hårt pressad sjukvård.

Redan i början av 2021 var mer än hälften av alla barn under fem år undernärda i Afghanistan.

Nu beräknas en tredjedel av befolkningen i Afghanistan står inför en akut matbrist.

630 000 människor i Afghanistan har tvingats fly från sina hem under 2021.

Totalt är 3,5 miljoner är på flykt inom landet.

90 procent av de flyktingar som lämnat Afghanistan finns i Iran och Pakistan.

80 procent av dem som har flytt sedan i maj är kvinnor och barn.

Källa: UNHCR

Visa merVisa mindre

Paus. På Migrationsverket har man pausat alla beslut angående Afghanistan. Foto: Ulrica Andersson

Stöttar nyanlända

Föreningen "Välkommen till Mälaröarna" jobbar med att stötta nyanlända i Ekerö kommun med praktisk hjälp och sociala nätverk.

Föreningen har startat en insamling för Hussain och en annan ung person i liknande situation i Kabul.

Mer information finns på valkommen.till.malaroarna.org

Visa merVisa mindre

Sjunken båt ärende för Ekerö kommun

Nyheter Vraket kan bärgas från Kärsön i höst Det är Kronofogdens ansvar att se över båtar som används som bostäder och som är olovligt förtöjda. Men den båt som länge legat vid Kärsön har sjunkit, och då flyttas ansvaret vidare.fredag 15/10 15:45

Hästarna i Drottningholm ska stötta unga och öka skolnärvaron

Nyheter Ridning och stallhäng ska stärka självförtroendet Från hästryggen och stallet ska barn med särskilda behov utvecklas och stärkas. För 17-årige Viktor Björnström har Stall Kungsgården i Drottningholm blivit en värdefull plats.fredag 15/10 13:44

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...fredag 15/10 12:08