– Jag bara stod och stod och ingen buss kom, säger Gunilla Jansson.

Hon menar att ingen information har gått ut om att busslinjen ska dras om eller när den kommer tillbaka. Hon fick reda på info genom att söka upp sin "favoritbusschafför" som förklarade att bussen slutat trafikera sträckan.

– Det har inte funnits någon information att hitta, säger hon.

På SL:s hemsida står det bara att hållplats Vallagården är flyttad på grund av vägarbete. Men det står inget om att det inte längre går att vinka in bussen på Vallavägen, eller att förändringen ska pågå tills vidare.

– Den tar mig till Brandbergen och Port 73 och också hem från Haninge centrum, ända fram till tvärs över min gata och så är jag hemma. Det var så bra när man har handlat och har att bära. Det har varit utmärkt och den är till för gamlingar, säger hon.

Enligt Gunilla Jansson är det ofta flera äldre resenärer som vinkar till sig bussen på Vallavägen. När den möjligheten inte längre finns måste hon i stället gå upp till gamla Nynäsvägen eller ta en annan buss vid Vikingaskolan.

– Jag kan tycka att man kunde ha tänkt sig för innan de stängde av – det känns lite förhastat.

Ska byggas om

Enligt Nobina, som kör bussen, ändrade man busslinjen den 29 januari. Information om ändringen har funnits på SL:s hemsida men först fredag 1 mars kom anslag upp på platsen.

– Det har varit en dialog med kommunen under en längre tid om att de här farthindren måste byggas om. De utgör ett arbetsmiljöproblem för våra förare som kör de här bussarna åtta timmar om dagen. Det blir stötar och vibrationer som riskerar att leda till skador, säger Carin Tellström, kommunikatör på Nobina.

Hon säger att man förstår att det påverkar resenärerna.

– Så fort farthindren är förbättrade kommer vi att provköra samma dag och släppa på trafiken igen direkt, under förutsättning att farthindren fungerar tillfredsställande, säger hon.

Enligt SL har det rapporterats fem skador på bussar relaterad till farthindren men även de ser att arbetsmiljöproblemet är det främsta problemet på sträckan.

Kommunen hoppas att felet med farthindren snart ska vara löst.

"Inom ett par veckor kommer farthindren att förlängas och busshållplatsen flyttas då tillbaka till ursprungligt läge" skriver Rasmus Sandsten, presschef på Haninge kommun i ett mejl till Mitt i.