Det har gått drygt ett år sedan den rödgröna majoriteten formellt tog över makten i lokalpolitiken. Nu börjar den ideologiska inriktningen visa sig.

1 mars tog Farsta stadsdelsnämnd över privat drivna Sköndals gruppbostäder i egen regi. Och nu har den rödgröna majoriteten beslutat att göra samma sak med parkskötseln.

I dag sköts parkmark i Farsta på entreprenad av företaget Svevia. När avtalet med dem går ut hösten 2026 ska stadsdelen ha byggt upp en egen organisation för att ta över.

– Det är för att få bättre kontroll på verksamheten och hur pengarna används, att pengar inte går till vinst i stället för till verksamheten, säger Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Har det varit några problem när det skötts på entreprenad, som föranleder den här ändringen?

– Nej, inga stora klagomål. Det här gör vi av politiska och ideologiska skäl.

Laura Roselli,(V) är ordförande i Farsta stadsdelsnämnd

Laura Roselli,(V) är ordförande i Farsta stadsdelsnämnd

Prssbild, Stockholms stad

Kan bli billigare

Ekonomi nämns annars ofta som ett skäl till att upphandla tjänster. Men stadsdelsförvaltningens tjänstemän har räknat på saken, och kommit fram till att drift i egen regi till och med kan bli aningen billigare jämfört med i dag.

Bättre kontinuitet, högre kvalitet och lättare att prioritera själva arbetet i stället för kommunikation och uppföljning med entreprenören nämns också på plussidan.

– Det finns många fördelar med den kontinuitet det innebär med en fast arbetsgrupp, säger Laura Roselli som menar att stadsdelen framöver ska vara bättre rustad att hantera oväntade händelser som en storm eller skadegörelse.

Hon säger också att egen drift gör det lättare att erbjuda unga sommarjobb.

Olof Peterson (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Olof Peterson (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Johanna Wallén

Får mothugg av M

Oppositionen imponeras inte av argumenten.

– Vi är emot det här för vi ser egentligen inga fördelar. Vi har inte fått några signaler om dålig kvalitet. Det viktiga för oss är inte vem som utför, det viktiga är att vi har en fungerande verksamhet, säger Olof Petersson (M) som också varnar för att omorganisationer kan bli dyrare än beräknat.

Övergången sker hösten 2026, när avtalet med nuvarande entreprenör går ut.