Cykelstölderna ökar när det är högsäsong, under perioden maj till augusti sker absolut flest cykelstölder. I år anmäldes 1 688 cyklar stulna i Göteborg under denna period. Det är en nedgång med hela 12,1 procent mot förra året då 1 921 stölder rapporterades.

Det är också den lägsta siffran på över tio år, inte sedan 2012 har det gjorts färre anmälningar.

De största minskningarna skedde på Hisingen med som backade 28,8 procent, i Nordost med minus 26,7 procent och i Sydväst som minskade med 19,7 procent.

Stadsområde Centrum, som omfattar stadens centrala delar samt Majorna–Linné och Örgryte–Härlanda, och är det område som drabbas mest av cykelstölder, hade i stort sett samma antal anmälningar som tidigare.

"Allt mer avancerade"

– Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och hjul, och se till att alltid komplettera bakhjulslåset med ett godkänt bygellås eller en kätting, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

– Tjuvarna blir allt mer avancerade och det finns till och med ligor som enbart riktar in sig på cyklar. De kan dyka upp med lastbilar och tömma ett helt cykelställ på nolltid, och då finns tyvärr inte mycket att göra förutom att ha en bra försäkring. Men många agerar ändå ensamma, och det är väl känt att tillfället gör tjuven.

Om cykeln inte är ordentligt låst kan det självklart vara en frestelse, samtidigt som du gör det väldigt enkelt för tjuven, menar försäkringsexperten.

– Tänk på att parkera din cykel där det är mycket folk i rörelse och väl upplyst. Har du en elcykel ska du också alltid ta med dig batteriet eller så ska batteriet vara fastlåst vid cykeln. Just batteriet är extra stöldbegärligt, säger Mia Winberg.

Minskar i hela landet

Även i Stockholm sågs samma positiva utveckling, där minskade anmälningarna med 3,9 procent. I Malmö sågs däremot en ökning med plus 4,5 procent.

I landet i stort anmäldes 26 553 cyklar stulna under årets sommarperiod. Det är en nedgång med 6,6 procent mot förra året då 28 428 stölder rapporterades. Det är också den lägsta siffran på över 20 år, inte sedan år 2000 har det gjorts färre anmälningar.