PÄLSKLING. Färingsöbon Emelie Frisk med Lorenzo, en spansk vattenhund. Lorenzo har inspirerat företagandet. Foto: Privat

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.

  • Publicerad 16:23, 14 jan 2022

Att Färingsöbon Emelie Frisk och hennes klasskompis Jennifer Andrade startade ett
företag som har med hundar att göra var inte helt otippat.

De går naturbruksprogrammet med inriktning hund och tillsammans har de fyra hundar.

– Vi älskar hundar båda två så vi ville skapa något för dem samtidigt som vi tänker på miljön, säger Emelie.

Resultatet blev UF-företaget Pawtastic där idén är att ta hand om gamla tyger och fläta och knyta hundleksaker av det. Särskilt fokus ligger på snuffelmattor där man kan gömma godis som hunden kan söka rätt på.

– Botten till snuffelmattorna köper vi men resten gör vi själva. Vi har kollat på Youtube-tutorials för att lära oss hur man gör, och testat olika tekniker för att se vilket som funkar bäst, berättar Emelie.

På Facebook har de efterlyst gamla tyger som folk vill bli av med.

– Framför allt använder vi fleece eftersom det är hållbart och lite vattenavstötande. Men vi använder andra tyger också, så länge de är lite töjbara går det bra.

Vi älskar hundar.

Startkit för valpar

Planen är att utveckla verksamheten till våren och erbjuda ett slags startkit för valpar.

– Vi tänker att det ska innehålla de första grejerna man behöver ha hemma när valpen kommer, som mat- och vattenskål, en kylfilt, bajspåsar och en liten snuffelmatta, säger Emelie.

Hon och Jennifer går sista året på gymnasiet och när de tar studenten till sommaren planerar de att omvandla Pawtastic från ett UF till ett vanligt företag.

– Det vore roligt att kunna fortsätta med detta vid sidan om annat. Och vi vill hjälpa andra också, genom att skänka en del av vinsten till Hundstallet till exempel.

Men det verkliga framtidsmålet ligger för Emelie någon annanstans.

– Mitt drömjobb är att jobba inom tullen med narkotikahundar. Det är en lång väg dit, men det är det jag allra helst vill göra.

Ung företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation.

Här får elever i gymnasiet och grundskolan möjlighet att testa på att starta ett eget företag i samband med sin utbildning.

Organisationen stöds av både offentliga medel och privata företag.

Visa merVisa mindre

Inga ändrade öppningstider för Tappströmsbron

Nyheter Långa köer när bron fastnade nyligen När Tappströmsbron nyligen fastande växte köerna långa på Ekerövägen. Men att se över när bron får öppnas är inget Trafikverket gör i dagsläget.onsdag 18/5 11:43

Passerkortet borta från tippen i Skå

Nyheter Ny betalningslösning för företagare Glömt passerkortet till tippen i Skå? Ingen fara. Nu kan alla Mälaröbor dumpa både kortet och slänga skräp smidigare.tisdag 17/5 16:58

Ekeröborna bra på plaståtervinning

Nyheter Mälaröbo: "Klimatdebatten bidrar" Att källsortera plastförpackningar verkar prioriterat bland Mälaröborna. I alla fall sett till färsk statistik. Ekerö är nämligen näst bäst bland länets kommuner.tisdag 17/5 11:54