PÄLSKLING. Färingsöbon Emelie Frisk med Lorenzo, en spansk vattenhund. Lorenzo har inspirerat företagandet. Foto: Privat

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.

  • Publicerad 16:23, 14 jan 2022

Att Färingsöbon Emelie Frisk och hennes klasskompis Jennifer Andrade startade ett
företag som har med hundar att göra var inte helt otippat.

De går naturbruksprogrammet med inriktning hund och tillsammans har de fyra hundar.

– Vi älskar hundar båda två så vi ville skapa något för dem samtidigt som vi tänker på miljön, säger Emelie.

Resultatet blev UF-företaget Pawtastic där idén är att ta hand om gamla tyger och fläta och knyta hundleksaker av det. Särskilt fokus ligger på snuffelmattor där man kan gömma godis som hunden kan söka rätt på.

– Botten till snuffelmattorna köper vi men resten gör vi själva. Vi har kollat på Youtube-tutorials för att lära oss hur man gör, och testat olika tekniker för att se vilket som funkar bäst, berättar Emelie.

På Facebook har de efterlyst gamla tyger som folk vill bli av med.

– Framför allt använder vi fleece eftersom det är hållbart och lite vattenavstötande. Men vi använder andra tyger också, så länge de är lite töjbara går det bra.

Vi älskar hundar.

Startkit för valpar

Planen är att utveckla verksamheten till våren och erbjuda ett slags startkit för valpar.

– Vi tänker att det ska innehålla de första grejerna man behöver ha hemma när valpen kommer, som mat- och vattenskål, en kylfilt, bajspåsar och en liten snuffelmatta, säger Emelie.

Hon och Jennifer går sista året på gymnasiet och när de tar studenten till sommaren planerar de att omvandla Pawtastic från ett UF till ett vanligt företag.

– Det vore roligt att kunna fortsätta med detta vid sidan om annat. Och vi vill hjälpa andra också, genom att skänka en del av vinsten till Hundstallet till exempel.

Men det verkliga framtidsmålet ligger för Emelie någon annanstans.

– Mitt drömjobb är att jobba inom tullen med narkotikahundar. Det är en lång väg dit, men det är det jag allra helst vill göra.

Ung företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation.

Här får elever i gymnasiet och grundskolan möjlighet att testa på att starta ett eget företag i samband med sin utbildning.

Organisationen stöds av både offentliga medel och privata företag.

Visa merVisa mindre

Broar stor utmaning när Ekerövägen breddas

Nyheter Här är vägarbetena att hålla koll på Breddningen av Ekerövägen och mastodontbygget Förbifart Stockholm väntas ta stora kliv framåt under 2022. Här är några av årets stora händelser.fredag 21/1 15:05

Han blir ny tränare för Ekerös fotbollsdamer

Nyheter Söker nya spelare i vår Ekerö IK:s damer står inför en nystart. Senaste tillskottet är Anders Frisk som ny tränare. "Det ska bli jättespännande att träffa tjejerna", säger han.fredag 21/1 14:44

Vaccinbussen stannar på Mälaröarna i vinter

Nyheter Kommunen i dialog med regionen om förlängning Mälaröbor som vill vaccinera sig mot covid-19 slipper lämna öarna. Vaccinbussen stannar åtminstone ytterligare några veckor.fredag 21/1 10:03