Under sommaren började målningar med motiv på drakar på olika platser i Jordbro dyka upp i sociala medier. Konstnären Monica Svahn har målat hela livet och när hon flyttade till Jordbro för två år sedan tyckte hon att just drakar vore roligt att gestalta i området. Hon har målat drakar på olika sätt i drygt 15 år.

– De passade in här i Jordbro. Många byggnader är lite fyrkantiga så det passade att de livar upp lite, säger hon.

Innan flytten till Jordbro bodde hon i Nynäshamn, men längtade hem till Haninge. Här har hon bott på Ornö och Dalarö länge och bland annat ställt ut i en konstnärsgrupp på Ornö i många års tid.

– Jag hittar inspiration i områden jag bor och då blev det i stället många skärgårdsmotiv, säger hon.

Genom åren har hon även bott i Tungelsta, Västerhaninge, Handen och Brandbergen.

Utforskar Jordbro

Anledningen att det blev Jordbro den här vändan var helt enkelt för att hon fick en lägenhet här. Men i dag trivs hon i området och är glad att det var hit flytten gick.

– Jag är uppväxt i förort och nu är jag tillbaka i förorten. Det är så klart svårt att bräcka skärgården men det är också opraktiskt. Jag ville inte bli en ensam äldre dam på Dalarö så jag drog.

Sammanlagt har hon bott på drygt 30 platser i Stockholm.

– Det är nog på grund av nyfikenhet – jag tycker om omväxling. Det kanske finns någon inre oro där.

För en månad sedan gick hon i pension från sitt jobb inom marknadsföring och reklam, vid 75 års ålder.

– Det är kul att vara helt fri nu. Nu håller jag på att utforska Jordbro grundligt och jag går runt på alla små vägar och letar efter bra vinklar.

Vill göra folk glada

På köksbordet ligger 20 färgglada drakmålningar utspridda. Responsen har mest varit positiv men även en och annan negativ kommentar om Jordbro har dykt upp.

– Stockholm har många förorter med dåligt rykte. Men de läskiga sakerna händer överallt, inte bara i vissa förorter. Jag är uppvuxen i Hökarängen som då var sedd som en "dålig förort" men som i dag har mycket bättre rykte. Jag gillar Stockholms förorter.

Monica Svahn började med drakarna för att hon vill vara en del i att bredda bilden av Jordbro.

– Det är min målsättning med drakarna – att folk ska bli glada

I dag finns inga konkreta planer med draktavlorna men hon skulle gärna ställa ut i Konsthallen i Haninge kulturhus.

– Det är många som hör av sig och vill kunna se dem, särskilt barn. Och där skulle fler kunna se dem, som kanske inte besöker andra konstgallerier, säger hon.