Det är sista dagen av tre på konstkollot som utgår från ValstaKonst och deltagarna arbetar hårt för att bli klara med sina verk. De har inspirerats av konstnären Leif Engström som just nu ställer ut på konsthallen.

Deltagarna har fått inspirerats av Leif Engström som ställer ut på Valstakonst just nu.

Deltagarna har fått inspirerats av Leif Engström som ställer ut på Valstakonst just nu.

Malin Lövkvist

– Jag har skrivit ut bilder av Leifs målningar, barnen har fått välja en de kan utgå ifrån. Men det är fritt för dem att göra vad de vill. Vissa har valt att göra egna motiv och andra har skapat abstrakt konst, berättar kulturpedagogen Jennifer Bergstén som ansvarar för kollot.

Vernissage

Om en timme ska föräldrarna komma på vernissage och utställningsväggen är fylld till brädden med målningar i olika uttrycksformer. Någon har målat av sin katt, en annan har fokuserat helt på det abstrakta och en annan har använt lera istället för papper.

– Jag har gått på konstkurs innan, men tycker det här är jättekul, säger Wilma, 8, när hon swishar förbi mig med sitt senaste alster som ska upp på utställningsväggen. Hon har fokuserat på tigrar i sin konst. 

Liv, 9, som går på kollot tillsammans med sin syster Moa, 8, tycker att det ska bli kul med vernissagen och har haft tre roliga dagar.

Framför en stor canvas står Noel, 10 , och fyller färg i rutorna på en tejptavla. Inspirationen kommer från Piet Mondrian. 

– Jag tänkte först att det skulle ta jättelång tid och ett tag kändes det som att jag aldrig skulle bli klar. Men nu börjar jag närma mig slutet, säger han om det stora verket.

Maja, 9, jobbar på en gul tavla som hon inte riktigt vet vad det ska föreställa.

– Då är det abstrakt konst, förklarar Liv. 

Jennifer Bergstén poserar framför utsällningsväggen tillsammans med Moa 8år, Liv 9år, Wilma 8år och Maja 9år. 

Jennifer Bergstén poserar framför utsällningsväggen tillsammans med Moa 8år, Liv 9år, Wilma 8år och Maja 9år. 

Malin Lövkvist

Första året

Konstkollot är en del av Sigtuna museum and art och bedrivs i sin nuvarande form för första året på initiativ av Jennifer Bergstén. 

Under de tre dagarna har Jennifer berättat om Leif Engströms process och visat hur han använder skissbilder, glitter och ramar i sin konst.

– Barnen kan inspireras av hur han arbetar, det kan hjälpa till att komma igång. Det har varit en väldigt kreativ grupp så många har kört på med sitt egna, berättar Jennifer.

En som har blivit inspirerad av Leif är Ihab, 7, som har målat en tavla av ett höghus i Valsta som han nu dränker i glitter. 

Snart kommer föräldrarna börja fylla lokalen. Jennifer går och poppar popcorn och barnen plockar undan. 

– Äntligen, utbrister Noel när han tillsatt det sista penseldraget och kan börja dra av tejpen från sin tavla.