Det började med att några modellflygsentusiaster lockades till de öppna ytorna på Norrbyfältet. Med tiden samlades fler personer med samma intresse för att flyga modellflyg. I fjol bestämde de sig för att bilda Haninge modellflygklubb. Nu arrenderar klubben delar av fältet.

Det är inte första gången som Haninge har en modellflygklubb. Det har funnits tidigare, men ingen som varit bestående. Främsta orsaken till det är att det inte funnits någon bra plats menar Kristoffer Sjöberg, ordförande i klubben.

– Det här är en perfekt plats. Nära Stockholm men tillräckligt långt borta för att inte störa flygtrafiken på Bromma eller Arlanda, säger han.

På gräsfältet står flertalet modeller så som Viggen, Deltavinge och F22 Raptor. Samtliga är batteridrivna och har en mottagare i sig, som man sedan kan styra med en sändarkontroll.

Planen är lätta och väger inte mer än några hundra gram. Några är gjorda av balsaträd, andra av expanded polypropylene (EPP) eller "foam" som de själva kallar det, något som liknar materialet i ett liggunderlag. Detta för att kunna göra olika trix och loopar.

– Förr gjordes de flesta plan av balsa, men nu är det vanligast med foam, säger Kent Hedlund.

De flesta plan säljs i byggsatser som man sedan monterar ihop, och kompletterar med elektronik.

– Lite som Ikea, men mer avancerat, säger Joachim Poppe och skrattar.

Gjord av golvisolering

Varje sats kan kosta mellan 1200 och 2500 kronor, men det går att komma undan billigare menar Samuel Wretman om man tycker att det är kul att bygga. Han brukar leta upp gratisritningar på nätet och sedan använda material från byggvaruhus och kan då komma undan med en dryg hundring.

– Den här är gjord av golvisolering, säger han och visar upp sitt flygplan.

Kent Hedlund skickar upp ett flygplan i luften och styr med sin sändarkontroll. För att inte planet ska krascha måste man ha tungan rätt i mun.

– Det gäller att försätta sig mentalt inne i farkosten. Så man håller koll på vad som är upp och ner, höger och vänster, säger Kristoffer Sjöberg.

– Annars störtdyker man rätt ner i gräset, flikar Joachim Poppe in.

.

Flyger inomhus

Eftersom planen är så lätta gäller det att ha vädret med sig, förklarar de. Helst vill de ha jämn vind eller helt vindstilla. Under vintertid flyger de i stället inomhus.

– Då hyr vi Vendelsömalmshallen och flyger då med mindre modeller, säger Kristoffer Sjöberg.

Mats Hermansson och Jan Carlerud intresserade sig för modellflygplan redan som barn och intresset har hållit i sig sedan dess. För Johan Tammelin väckes intresset för just flygplan för bara två år sedan.

– Jag höll på med radiostyrda bilar och segelbåtar i många år tidigare.

Även om Haninge modellflygklubb främst är en klubb med flygplansentusiaster så välkomnas alla radiostyrda  flygfarkoster inklusive drönare. Idag består klubben av 25 medlemmar från bland annat Haninge, Tyresö, Nacka. De flesta är i övre medelåldern, men de hoppas att fler yngre ska hitta till klubben.

– Man får gärna komma förbi om man ser oss här på fältet, säger Joachim Poppe.