– Det är två personer som åtalats för att ha haft en större mängd narkotika i en lägenhet i Åkersberga. Den ene har även åtalats för grovt vapenbrott, för att ha haft en pistol, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist till Mitt i.

Han bekräftar att det rör sig om far och son.

– Narkotikan fanns på blandade ställen, både i lägenheten och i ett förråd som tillhör lägenheten.

Jordig påse och spade

Bland annat hittade polisen två kilo ecstasytabletter i en plastkasse, värt mer än en halv miljon när de säljs styckevis.

Dessutom en jordig påse med kokain, en liten trädgårdsspade och en lista på "stashs" – ställen där narkotika göms – i Österåker. Det tolkar polisen som att narkotika grävts ned och hållits gömd på olika platser, bland annat i Täljö och Domarudden.

Fynden gjordes vid en husrannsakan efter att den yngre av männen först ertappats av polis med att ha narkotika på sig.

– Det är riktigt att han greps med narkotika på sig. Jag kan väl säga att åklagaren har en teori om hur det här har gått till och har väckt åtal, men vi har en annan uppfattning, säger den yngre mannens försvarare, advokat Martin Orler.

Förnekar brott

Även pappan har en annan uppfattning.

– Han förnekar brott. Han har inget med det här att göra alls, säger hans försvarare, advokat Hjalmar Handstedt.

Straffet för grovt narkotikabrott är fängelse i två år, max sju år.

– Det här är värt betydligt mer än två år, men jag har inte tagit ställning än till vad jag kommer yrka på, säger Rickard Wahlqvist.

Enligt honom är brottet grovt eftersom det rört sig om en särskilt stor mängd narkotika och hanteringen skett ”yrkesmässigt” – i syfte att sälja narkotikan.

Att pappan inte känt till narkotikan tvivlar Rickard Wahlqvist på:

– En del av narkotikan låg relativt öppet så det är svårt att tro att han inte kunnat märka att den fanns där.