Tuve

Inte ens en dag fick de omsorgsfullt utvalda blommorna pryda graven efter Roberts mammas begravning i Tuve kyrka.

– Det är väldigt upprörande. Hade jag vetat att blommorna skulle bli stulna hade vi köpt färre blommor och i stället skänkt pengarna till välgörenhet, säger Robert Andersson.

Risken är inte jättestor men det är inte första gången gravdekorationer blir stulna.

– Det förekommer, men är inte så speciellt vanligt. Dock kan det vara så att någon kyrkogård under en tid är mer utsatt en andra kyrkogårdar, säger Katarina Evenseth, t.f enhetschef, Göteborgs begravningssamfällighet.

Gravdekoration. Robert Anderssons mor begravdes på en fredag i februari. Redan nästa dag var de vackra begravningsblommorna stulna.

Gravdekoration. Robert Anderssons mor begravdes på en fredag i februari. Redan nästa dag var de vackra begravningsblommorna stulna.

Privat

Ambulerande trädgårdslag

Samtidigt pågår ett kontinuerligt ett arbete för att förhindra stölder på gravarna. Men personal är endast på plats på kyrkogårdarna under dagtid på vardagarna.

– Vi arbetar förebyggande så gott det går. Våra kyrkogårdar är bemannade mellan klockan 07.00–16.00 måndag till fredag och vi har svårt att hålla uppsikt på övriga dagar och tider. Vi har dessutom kyrkogårdar med ambulerande trädgårdslag. Är inte trädgårdslaget stationerat på kyrkogården så finns dessvärre större utrymme för stölder av begravningsblommor.

Länsad. Alla begravningsblommorna stulna dagen efter ceremonin i Tuve kyrka.

Länsad. Alla begravningsblommorna stulna dagen efter ceremonin i Tuve kyrka.

Privat

Stora resurser på skalskydd

Generellt sett har kyrkogårdarna varit ganska förskonade när det gäller andra stölder, skadegörelse eller inbrott, menar Katarina Evenseth.

– Vi har lagt stora resurser på att stärka upp skalskydd till våra byggnader på kyrkogårdarna. Detta hoppas vi har ett avskräckande syfte.

Polisanmäl

Robert Andersson har både meddelat kyrkan om händelsen och polisanmält stölden. Det är i linje med uppmaningen från begravningssamfälligheten om man råkar ut för tråkigheter på gravarna.

– Vi är måna om att få tips från allmänheten i de fall som begravningsblommor stjäls. Då har vi möjlighet att polisanmäla samt att stärka upp bevakningen på den aktuella kyrkogården, säger Katarina Evenseth.