Det luktar fortfarande rök när man kliver in på kontoret till Jonssons ståldörrar i Vega drygt en vecka efter branden. Kenth Jonssons pappa startade företaget 1960 och i dag jobbar även Kenths son Jimmy och barnbarnet Jonathan på företaget.

De äger hela längan med lagerlokaler som bland annat inhyser en bilfirma. Branden bröt ut i ett lager i mitten av längan som delar vägg med Jonssons ståldörrar. Enligt Kenth Jonsson var det vax som fattade eld hos en av deras hyresgäster. En person fördes till sjukhus i samband med branden med lindriga skador.

– Det var en riktigt kraftig smäll och stora lågor, säger berättar han.

Stora kostnader

Hela lagret är nu avstängt på grund av skador och rasrisk. Därinne fanns runt 500 av företagets dörrar. Dörrar till ett värde av drygt tre miljoner kronor, som alla måste kasseras. De ligger utspridda utanför och i lokalen i väntan på att bli bortforslade.

– Vi kan inte installera brandskadade lägenhetsdörrar hos människor, säger Kenth Jonsson.

Nu är det mycket som är ovisst för familjen. Kenth har egentligen gått i pension. Det sista han gjorde var att arbetsleda bygget av den nya lagerlokalen för att kunna utöka företaget, innan han och hans fru lämnade över företaget helt till barn och barnbarn.

– Och jag var så stolt när det stod färdigt, men nu när man står här och tittar är man kanske inte lika stolt. Det är ju vårt livsverk som brann.

Stressiga dagar

Sedan branden har han, Jimmy och Jonathan jobbat 16 timmar per dag. De kan fortfarande använda kontoret som är en bit längre bort i längan.

– Det har varit väldigt jobbigt. Vi har en verksamhet och den måste rulla på annars tappar vi ju kunder.

Jonathan Jonsson har arbetat på företaget i åtta år nu.

– Det har varit stressiga dagar att försöka lösa allt, säger han.

De letar både nya lokaler och försöker fylla på med nya dörrar. Men företagets montörer kan inte jobba alls.

I dagarna ska de träffa alla inblandade och försäkringsbolag för att få reda på hur framtiden med lokalerna blir.

– Det kan vara så att väggarna måste rivas. Oavsett lär det ta flera år innan vi är tillbaka här, säger Kenth Jonsson.

Enligt polisen rubriceras ärendet fortfarande som mordbrand och det finns misstankar om att branden var anlagd.